Αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση φέτος το Νταβός

Για πρώτη φορά στην ιστορία του που μετρά 48 χρόνια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που διεξάγεται σε λίγες ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας, θα έχει ως προέδρους αποκλειστικά και μόνο γυναίκες, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η CEO της IMB, Τζίνι Ριμέτι και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ.

Κριστίν Λαγκάρντ

Τα προηγούμενα χρόνια η διοργάνωση είχε δεχθεί κριτική για την παραδοσιακή κυριαρχία

των ανδρών στη διοργάνωση του WEF.

Μιλώντας στο CNBC πριν την έναρξη του Φόρουμ, η Σόλμπεργκ ανέφερε πως αποτελεί τιμή το το ότι της ζητήθηκε να συμπροεδρεύσει στο φετινό World Economic Forum. Όπως είπε, ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάγκη δημιουργίας μιας βιώσιμης κοινωνίας πρόνοιας. «Η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας επί ίσοις όροις ».

Ερνα Σόλμπεργκ

Στο παρελθόν, η διοργάνωση στο Νταβός ήταν συνώνυμη του ανδρικού φύλου. Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 2.500 άτομα, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες και προσωπικότητες που χαράσσουν τη διεθνή πολιτική, ωστόσο έλειπε η γυναικεία αντιπροσώπευση, με αποτέλεσμα να πρόκειται για ένα γεγονός – γνωστό ως «Davos Man» - όπου κυριαρχούσε μια μικρή ανδρική ελίτ.

«Οι άνδρες του Νταβός πρέπει να ανοίξουν τα αυτιά τους αν ενδιαφέρονται για την οικογένειά τους και κυρίως για ισότητα και ίσες ευκαιρίες για τις κόρες τους», αναφέρει η Σαράν Μπάροου , επίσης πρόεδρος του φόρουμ, και Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εμπορικών Ενώσεων.

Σαράν Μπάροου

Οι άλλες τέσσερις γυναίκες που θα βρεθούν στην κορυφή του Νταβός είναι η Ιζαμπέλ Κότσερ, γενική διευθύντρια της γαλλικής εταιρείας παροχής ενέργειας ENGIE, η Φαμπιόλα Τζιανότι, γενική δ/ντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) και η Τσέτνα Σίνα, ιδρύτρια και πρόεδρος του Mann Deshi Foundation στην Ινδία, που έχει ως έργο του τη στήριξη γυναικών επιχειρηματιών.

Παρ'ολ'αυτά, οι γυναίκες σε ανώτατα αξιώματα και θέσεις της βιομηχανίας εξακολουθούν να αποτελούν εξαίρεση και όχι κανόνα και οι ανισότητες παραμένουν ένα παγκόμσιο πρόβλημα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολαβές.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το WEF δημοσιοποίησε μια έκθεση με τον τίτλο "Global Gender Gap in 2017" που ανέφερε πως το κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διάφορες σφαίρες της οικονομίας, όπως οικονομία, εκπαίδευση και υγεία, ήταν ακόμα κυρίαρχη και ακόμα χειρότερα και επιδεινούμενη. Τα ευρήματα βασίστηκαν στην πρόοδο που σημείωσαν 144 χώρες στην ισότητα των δύο φίλων, σε διάφορους οικονομικούς κλάδους, στην εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το κενό που υπάρχει μεταξύ των δυο φύλων παγκοσμίως μπορεί να κλείσει σε ακριβώς 100 χρόνια από σήμερα. Τα πιο δύσκολα «μέτωπα» είναι οι διαφορές που υπάρχουν στην οικονομία και την υγεία.

Οι μισθολογικές διαφορές όμως, σύμφωνα με την έρευνα, θα κλείσουν σε 217 χρόνια. Σύμφωνα δε με τον δείκτη της PwC για το 2017, Women in Work, η μισθολογική ισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ θα αποφέρει αύξηση κερδών για τις γυναίκες που θα φτάνει συνολικά τα 2 τρισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα