Αποκλείονται από το σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT ιρανικές τράπεζες

Το σύστημα τραπεζικών επκοινωνιών SWFT, που έχει την έδρα του στο Βέλγιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει την πρόσβαση ορισμένων ιρανικών τραπεζών, τις οποίες δεν κατονόμασε, στο σύστημα επικοινωνιών του προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το SWIFT δεν έκανε καμία αναφορά στην επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ

σε βάρος ορισμένων ιρανικών χρηματοπιστωτικών θεσμών στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγκάσει το Ιράν να περικόψει πυρηνικές, πυραυλικές και περιφερειακές δραστηριότητές του.

Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε τη Δευτέρα κατάλογο κυρώσεων κατά εκατοντάδων οντοτήτων σε ολόκληρη την οικονομία του Ιράν και υπόσχεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς του έθνους.

"Το ιρανικό καθεστώς έχει μια επιλογή, είτε μπορεί να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να ενεργήσει σαν μια κανονική χώρα ή να δει την οικονομία του να καταρρεύσει", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο νέος γύρος κυρώσεων για τους τομείς ενέργειας, τραπεζών και ναυτιλίας του Ιράν τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Ο κατάλογος στοχεύει σε περισσότερες από 700 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, τραπεζών, αεροσκαφών και πλοίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα