Αποχωρεί η Ηρώ Αθανασίου από την ΕΛΑΪΣ Unilever

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Διαφωνώντας για την προοπτική πώλησης του κλάδου ελαίων και μαργαρινών αλλά και με κριτική ως προς μια σειρά επιλογών της για τον όμιλο, αποχώρησε αιφνιδιαστικά μετά από 32 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης κατά τα άλλα πορείας στον όμιλο Unilever η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Ηρώ Αθανασίου. Αν και η ανακοίνωση της αποχώρησης αναμενόταν στο τέλος του έτους, αυτή έγινε τελικά σήμερα καθώς όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις γύρω από την κορυφαία βιομηχανία τροφίμων της χώρας μας

θα είναι ραγδαίες.

Ήδη το newmoney.gr από τον Μάρτιο αναφέρθηκε σε "φάση έντονης κινητικότητας" στην οποία εισερχόταν η ΕΛΑΪΣ Unilever καθώς δρομολογείται η πώληση των κλάδων ελαίων και μαργαρινών της μετά από σχετική διεθνή μελέτη. Πιο συγκεκριμένα και βάσει των όσων γράφαμε "πηγές αναφέρουν πως ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να έλθει στη χώρα μας κλιμάκιο από τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής ενδεχομένως και ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας του ομίλου κ. Paul Polman. Η αρνητική κατάσταση στην Ελλάδα, παρά την πολύ καλή προσπάθεια της ηγεσίας της εταιρείας να πάει την εταιρεία σε ασφαλή νερά, η επικέντρωση σε άλλες δραστηριότητες και η αναδιάρθρωση που επιχειρήθηκε σε συνδυασμό με το στοίχημα της κυρίας Αθανασίου να προωθήσει την εταιρεία στις ΗΠΑ το οποίο προς το παρόν δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν και προσπάθεια εξακολουθεί να εξελίσσεται, έδωσαν πάτημα για αυτή την πώληση τουλάχιστον ως προς το σκέλος της χώρας μας. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως εδώ και δύο χρόνια έχει υπάρξει διεθνής απόφαση για δημιουργία αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τις μαργαρίνες και συνολικά τα προϊόντα επάλειψης. Κάπως έτσι, ο πολυεθνικός κολοσσός Unilever ανακοίνωσε ότι προχωρά διεθνώς στην πώληση των brand μαργαρινών που διαθέτει, στο πλαίσιο ευρείας αναδιοργάνωσης του".

Η συγκεκριμένη απόφαση απομάκρυνσης της κας Αθανασίου λοιπόν αλλά και της επικείμενης πώλησης δραστηριοτήτων επηρεάζει και την εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου. Τα σήματα που παράγονται στην Ελλάδα και εντάσσονται στην κατηγορία αυτή είναι τα προϊόντα Flora, Βιτάμ, Super Fresco, Άλτις Soft, Ελαΐς και Becel. Και είναι η κυρία Αθανασίου η οποία αναλαμβάνει όπως όλα δείχνουν το δύσκολο ρόλο αποσύνδεσης της εταιρείας από φίρμες με τις οποίες ο Έλληνας καταναλωτής έχει συνδεθεί στενά.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κα Αθανασίου έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Unilever, έχοντας διακριθεί σε νευραλγικές θέσεις στο Marketing, τις Πωλήσεις και τη Γενική Διεύθυνση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα κεντρικά της Unilever ως υπεύθυνη του επαγγελματικού κλάδου για άλλα μέρη του κόσμου, όπως Λατινική Αμερική, Νοτιανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ.

Νέος επικεφαλής της εταιρείας αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου, ως Γενικός Διευθυντής, ο κ.Jean Francois Etienne, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Unilever το 2009 και τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως Managing Director της Unilever Magreb, έχοντας υπό την ευθύνη του τις αγορές του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Λιβύης και της Μαυριτανίας. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που επικεφαλής του ομίλου δεν είναι κάποιος Έλληνας αλλά ένας ξένος μάνατζερ.

Παράλληλα, η ΕΛΑΪΣ-UnileverHellas, που σήμερα είναι υπεύθυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώνεται σε ένα νέο σχήμα με το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την FYROM και το Κόσοβο, το οποίο θα ονομαστεί businessunit Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα διοικείται από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Το νέο σχήμα θα αποτελεί μέρος της Unilever Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα