Από την startup σκηνή στο οικοσύστημα καινοτομίας

Τα πράγματα στην αγορά των startups δεν είναι όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια όπου μια ιδέα αρκούσε να λειτουργήσει ως διαβατήριο για την ανάδειξη – προβολή (συν τις απανωτές βραβεύσεις) του νεοσσού επιχειρηματία και της ομάδας του. Σήμερα τα δεδομένα είναι κατά πολύ διαφορετικά. Μια «βίαιη» αναγκαστικά ωρίμανση έχει μετατοπίσει τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες οδηγώντας την startup σκηνή ή κοινότητα στο δρόμο του οικοσυστήματος.

Το τελευταίο για να υπάρξει και να «ανθίσει» ήθελε δύο βασικές προϋποθέσεις: Η μία αφορούσε την ύπαρξη και συνεχή, συνεπή και συστηματική λειτουργία δομών (θερμοκοιτίδες και εκκολαπτήρια, προγράμματα επώασης και επιτάχυνσης, θεσμούς στήριξης/προώθησης κλπ.). Η δεύτερη έχει να κάνει με το ισχύον πλαίσιο χρηματοδότησης αλλά και την ύπαρξη και διαθεσιμότητα πόρων προς επένδυση. Μάλιστα, η δεύτερη προϋπόθεση έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη και να ενισχύσει καταλυτικά το όλο εγχείρημα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα του 2018 –με δεδομένα όλα τα αρνητικά της συνεχιζόμενης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης- η ύπαρξη αλλά και η εκκίνηση της δράσης με χρηματοδοτήσεις από την πλευρά των νέων funds που ανήκουν στην οικογένεια των funds του Equifund ανοίγει προοπτικές σε πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες startups τα επόμενα λίγα χρόνια. Με άλλα λόγια, δίπλα στις καλές πρωτότυπες και αυθεντικές νέες καινοτομικές ιδέες ήρθαν να προστεθούν και τα λεφτά!

Αλλά, δεν είναι μόνο τα λεφτά των funds της οικογένειας του Equifund αλλά και οι πρωτοβουλίες των ελληνικών τραπεζών. Τουλάχιστον, δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρούν στη δημιουργία πλατφορμών μέσω των οποίων θα λειτουργήσει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για καινοτομικές επιχειρήσεις – πρόκειται για τις εξειδικευμένες πλατφόρμες Equity crowdfunding – πλατφόρμες με το συγκεκριμένο εργαλείο που επιτρέπουν την χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων για καινοτόμες startups και δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, τίποτα δεν αποκλείει τον συνδυασμό της χρηματοδότησης από τα funds του Equifund και της ένταξης μιας επιχείρησης σε πλατφόρμα Equity crowdfunding. Το αντίθετο μάλλον θα συμβεί. Και ο συνδυασμός και των δύο θα είναι μια κυρίαρχη κατάσταση.

Τελικά, η startup σκηνή μετεξελίσσεται γρήγορα σε οικοσύστημα επιβάλλοντας και ανάλογες συμπεριφορές σε όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους.

Keywords