Από τεστ επιδόσεων οι διευθυντές της νέας Αρχής Εσόδων

του Κωστή Πλάντζου

Τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι διευθυντές και υποδιευθυντές που από 1.1.2017 θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όταν θα γίνει η μετάβαση στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (στη θέση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που υπάγεται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών) καθορίζει με απόφασή του του ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής.

Τα ποσοτικά κριτήρια που θα εξεταστούν είναι αν έκαναν τους ελέγχους που τους είχαν

ανατεθεί και αν έπιασαν τον στόχο είσπραξης από ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, μέσω κατασχέσεων και των άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Η εξέταση αυτή θα αποτελέσει ενδεχομένως και ένα κίνητρο για πολλούς εφόρους να εντείνουν τα προσπάθειες είσπραξης των φόρων.

Στα ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνεται η απόδοση και τα αποτελέσματα που είχε ο σχεδιασμός και η επιλογή προσώπων για τα οποία είχαν την ευθύνη την τελευταία διετία.

Στην επιλογή νέων γενικών διευθυντών και διευθυντών θα μετέχει ο ίδιος ο κύριος Πιτσιλής, ενώ για τα κατώτερα στελέχη θα συγκροτηθούν ομάδες αξιολόγησης.

Με βάση την απόφαση Πιτσιλή θα κριθεί ποιοι είναι κατάλληλοι ή όχι να συνεχίσουν τη θητεία τους υπηρετώντας στην νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που θα λειτουργεί στη θέση της ΓΓΔΕ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η ποσοτική αξιολόγηση στηρίζεται στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων σχετικά με την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι καθορίζονται από (ι) τα ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια της ΓΓΔΕ, ετών 2015 και 2016, (ii) τα επιμέρους ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια των Γενικών Διευθύνσεων της ΓΓΔΕ ή/και (ϊiii) τις αποφάσεις τοποθέτησης των προϊσταμένων.

Σε ποσοτική αξιολόγηση υπόκεινται μόνο οι Προϊστάμενοι Διεύθυνσης των υπηρεσιών: Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και Δ.Ο.Υ Φ.Α.Ε Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, καθώς και Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ, εφόσον έχουν θητεία που δεν ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους 2016.

Τα ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης για τις εν λόγω οργανικές μονάδες είναι:

- Το πλήθος των υποθέσεων που ελέγχθηκαν και τα ποσά που βεβαιώθηκαν.
- Το ποσοστό είσπραξης έναντι των παλαιών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα