Από «μαύρο πρόβατο», ρυθμιστής της νέας τάξης πραγμάτων στην ΕΕ

Πιο πλούσιος από σήμερα ο Φάρατζ... ελέω Brexit (οικονομικά και πολιτικά)

Της Χριστίνας Ρωμηού

Μεγάλος κερδισμένος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι, αναμφισβήτητα, ο Νάιτζελ Φάρατζ -και όχι μόνο πολιτικά. Στο θρίαμβο του Brexit υπάρχει μια άμεσα μετρήσιμη διάσταση: Ο ηγέτης των Ευρωσκεπτικιστών θα κερδίσει χρήματα, καθώς προ μηνός είχε στοιχηματίσει 1.000 λίρες υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τις αποδόσεις να κυμαίνονται στο

1 προς 4.4, ο Φάρατζ θα γίνει πλουσιότερος κατά περίπου 5.000 ευρώ.

Όπως σχολίασε ένας μπουκμέικερ «ο Φάρατζ έχει πλέον αρκετά χρήματα ώστε να κεράσει μπίρες για την Ημέρας της Ανεξαρτησίας».

Πρόκειται σίγουρα για μια αξιοπρόσεχτη προσωπικότητα που αποδεικνύει ότι στην πολιτική όλα είναι εφικτά, καθώς, από εκεί που ήταν το αποπαίδι της Ευρώπης, ο επικεφαλής του UKIP αναδείχθηκε σε ρυθμιστή.

Με το κλείσιμο της κάλπης χθες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ο Φάρατζ βγήκε και δήλωσε ουσιαστικά την ήττα του Brexit, μάλλον γιατί ξεγελάστηκε και αυτός από τα exit polls, τις δημοσκοπήσεις και τις αγορές που προεξοφλούσαν σαφές προβάδισμα τεσσάρων μονάδων υπέρ του IN. Λίγες ώρες μετά, ήρθε η μεγάλη ανατροπή, με τον ηγέτη των ευρωσκεπτικιστών να πανηγυρίζει. Όπως υπογράμμισε ότι «αγωνιστήκαμε κατά των πολυεθνικών, κατά των "αξιοπρεπών" πολιτικών και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι νικήσουμε. Το καταφέραμε με πολλή δουλειά. Νικήσαμε χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα».

Όπως πρόσθεσε «τολμώ να ονειρευτώ πως η αυγή που έρχεται φέρνει μια ανεξάρτητη Μεγάλη Βρετανία».

Στις δηλώσεις του λίγο νωρίτερα που μεταδόθηκαν ζωντανά από τα διεθνή ΜΜΕ, είπε χαρακτηριστικά «Η Ευρώπη πεθαίνει», δείχνοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος εξόδου για τους υπόλοιπους: Δανούς, Ολλανδούς, Σουηδούς, Αυστριακούς και γιατί όχι, όπως είπε, για τους Ιταλούς. Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να βγει τώρα μια κυβέρνηση του Brexit καλώντας τον Κάμερον να παραιτηθεί.


Ο 53χρονος Νάιτζελ Πολ Φάρατζ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του είναι και αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party -UKIP) γνωστός για την ευφράδεια, αλλά και στη σκληρή του γλώσσα έναντι του ευρώ. Διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή ομάδα "Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας", στο καταστατικό της οποίας αναφέρεται το εξής:

Η ομάδα είναι ανοιχτή σε βουλευτές που συμμερίζονται μια Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας και αναγνωρίζουν την διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο και συντηρητικό.

Όπως γράφει η Telegpraph είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τον Φάρατζ ως πολιτικό. Αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων και από τα αξιώματα που έχει αναλάβει θα τον χαρακτήριζε ως «τεράστια αποτυχία»

Αν όμως κρίνει από τις ανατροπές που έχει επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό της Αγγλίας, τότε μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια θέση στην ιστορία της χώρας.

Είτε τον μισείτε είτε τον αγαπάτε, δεν μπορείτε να αρνηθείτε την αδιαμφισβήτητη αλήθεια, γράφει η Telegraph, ότι χωρίς αυτόν και τις προσπάθειές του, δεν θα γινόταν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Μπορεί ο Κάμερον να εξήγγειλε το δημοψήφισμα, ήταν ωστόσο ο Φάρατζ που άσκησε πίεση στο συντηρητικό κόμμα να ζητήσει το δημοψήφισμα και να γίνει ο εφιάλτης των Τόρις, συνδέοντάς το στη συνείδηση των ψηφοφόρων.

Μόνο η ιστορία θα μπορέσει να κρίνει τώρα αν η έξοδος της Βρετανίας και οι σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο όπως διαμορφώνονται από την επόμενη μέρα, θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο. Και σίγουρα η ιστορία θα δείξει ότι ο άνθρωπος που μπορεί να πάρει τα credits ή το ανάθεμα για όσα ακολουθήσουν, θα είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα