Στο μικροσκόπιο SPD και ΕΕ η συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό

Έπειτα από πολλές μέρες, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ κατάφεραν τελικά να βρουν συμβιβαστική λύση στο μεταναστευτικό αποτρέποντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, από τη μία οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι του συνασπισμού δεν έδωσαν την άμεση συγκατάθεσή τους λέγοντας ότι πρέπει να εξετάσουν λεπτομερώς τον συμβιβασμό κι από την άλλη τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, θα πρέπει να συμφωνήσουν στις επαναπροωθήσεις.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν

σχεδόν απίθανο να απορρίψει η Ένωση τη γερμανική συμφωνία. Αν και η νομική υπηρεσία της Κομισιόν εξετάζει όλες τις παραμέτρους, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα απορρίψει τη συμφωνία που έσωσε την κυβέρνηση της Μέρκελ.

«Εστω και αν αντιτίθεται στους νόμους της Ε.Ε., πόσα ακόμη πράγματα δεν είναι σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, ειδικά όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης; Είναι πολιτική αποστολή να αποφευχθεί η αναταραχή στη Γερμανία και ως τέτοια θα προωθηθεί η συμφωνία», σχολιάζει ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν στη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στα γερμανοαυστριακά σύνορα, για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες- μέλη της Ε.Ε. Από εκεί οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στις αρμόδιες χώρες, δηλαδή στις πρώτες χώρες υποδοχής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες όμως τόνισαν ότι το σχέδιο δεν έχει καμία ουσία εάν δεν υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία. Υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, σχολίασε η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα