«Τέλος» το ΕΚΑΣ για 90.000 συνταξιούχους - Τι θα γίνει με εφάπαξ και επικουρικές

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Κάθε Γενάρη θα εμφανίζεται στο εξής το μαχαίρι στο ΕΚΑΣ ώστε να αποφευχθεί η υποχρέωση επιστροφής των αναδρομικών που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου για περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι θα παρακρατηθούν αναδρομικά ενός μόνο

μήνα αφού στόχος του υπουργείου εργασίας είναι οι κάθε μορφής μειώσεις (επικουρικές - μέρισμα - υψηλοσυνταξιούχοι) να εμφανιστούν στους λογαριασμούς τέλος Ιουνίου με τη σύνταξη του Ιουλίου. Το ΓΛΚ υπολογίζει ότι απόκλιση από τους στόχους ανέρχεται σε 38 εκ. ευρώ λόγω χρονικής μετάθεσης κατά ένα 6μηνο της περικοπής.

Σύμφωνα με την τροπολογία η εξοικονόμηση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ έως ότου καταργηθεί το επίδομα στο τέλος του 2019 θα διαμορφωθεί ως εξής:

για το 2016 έως και το 2017 ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ.,

από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και

από το 2016 έως και το 2019 (όταν οριστικά καταργείται) σε 853 εκατ. ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το 2017 θα γίνει η μεγάλη σφαγή των δικαιούχων του επιδόματος (περίπου 200.000 θα χάσουν το επίδομα) καθώς έχει προβλεφθεί εξοικονόμηση 401 εκ ευρώ.

Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που υπερβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν και ελάμβανε ΕΚΑΣ 115 ευρώ από τον Ιούνιο θα χάσει ετησίως 1.380 ευρώ. Δηλαδή δύο συντάξεις των 668 ευρώ.

Η τροπολογία αλλάζει επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων απομειώνοντας την βάση υπολογισμού από το 75% των συντάξιμων αποδοχών στο 60%. Για τον υπολογισμού του νέου «ψαλιδισμένου» έως και 15% εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία έως τις 31.12.2013.

Χαμένοι θα βγουν και όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου εισέπρατταν οικογενειακά επιδόματα καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι δε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για τις οικογενειακές παροχές στο Δημόσιο, σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.

Περικοπές κατά 60% της σύνταξης προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται.

Επίσης καταργούνται ειδικοί πόροι Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Αποσαφηνίζεται ότι το πρώτο 15νθήμερο κάθε έτους θα καθορίζεται από τον πρόεδρο του ενιαίου επικουρικού ,ο μηχανισμός εξισορρόπησης του επικουρικού Ταμείου (τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων από εισφορές) ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι αν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά οι επικουρικές κινδυνεύουν με περαιτέρω μειώσεις .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΜΤΠΥ θα αποφασίζει για την αναπροσαρμογή του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης του μερίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα