Από 12 χρονών στο αλκοόλ τα Ελληνόπουλα, λιποθυμούν στα κλαμπ

Έλλειμμα εκπαίδευσης και παιδείας, έλλειμμα ενημέρωσης και προφύλαξης σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από την οικογένεια, το σχολείο, την πολιτεία «μεθά» τα ελληνόπουλα, και μάλιστα εξ απαλών ονύχων.

Το θλιβερό περιστατικό που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή σε γνωστό κλαμπ του Αμαρουσίου, με «θύματα» του αλκοόλ 15χρονους μαθητές – κάποιοι εκ των οποίων οδηγήθηκαν και στο νοσοκομείο- κάθε άλλο παρά μεμονωμένο γεγονός αποτελεί.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές γυμνασίου και λυκείου διασκεδάζουν κάθε Σάββατο σε κλαμπ, καφετέριες και παρεμφερείς χώρους της επικράτειας

στους οποίους παρότι, ο νόμος απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ από άτομα ηλικίας κάτω των 17 χρόνων, η περιεκτικότητα των... ροφημάτων σε οινόπνευμα χτυπάει κόκκινο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχρονικής έρευνας ESPAD, που πραγματοποιεί το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, οι Έλληνες έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12 με 13 χρόνια τους και στα 14 με 15 χρόνια «περνούν» στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι κ.λπ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η κατανάλωση συσκευασμένων αλκοολούχων αναψυκτικών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομηλίκους τους σε πάρτι, νυχτερινές εξόδους, σε ιντερνέτ-καφέ κλπ. Σπάνια καταναλώνει μόνος του αλκοόλ ο έφηβος, τουλάχιστον στην αρχή. Τα ποσοστά των παιδιών που μέθυσαν για πρώτη φορά σε ηλικία κάτω των 13 ετών είναι 9% για τα αγόρια και 5% για τα κορίτσια- θετικό θεωρείται πως είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί πίνουν οι έφηβοι

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, «το αλκοόλ μπορεί να προσφερθεί για πρώτη φορά σε μια οικογενειακή γιορτή ή και από φίλους. Oι έφηβοι πίνουν συνήθως το Σαββατοκύριακο, στα πάρτι με φίλους, σε μικρές ή μεγάλες ομάδες φίλων ή στο σπίτι φίλου όταν λείπουν οι γονείς του. Η χρήση και κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες και την κληρονομικότητα, την ευαλωτότητα της προσωπικότητας, την οικογένεια και τη λειτουργικότητά της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εφηβεία παίζει και η πίεση από τους συνομηλίκους (peer pressure)».

Ωστόσο, ο συνδυασμός εφηβεία και αλκοόλ μπορεί να είναι εκρηκτικός. «Η εφηβεία αποτελεί από μόνη της μία περίοδο επαναστατικότητας, πειραματισμού και σημαντικής επιρροής από τους συνομηλίκους. Οι έφηβοι αρέσκονται να ακολουθούν «μόδες», να αποδεικνύουν στους συνομηλίκους τους ότι είναι θαρραλέοι, τολμηροί και να υιοθετούν συμπεριφορές ενηλίκων» λέει η ειδικός και εξηγεί πώς αυτό λειτουργεί στην πράξη σε σχέση με το αλκοόλ.

«Οι έφηβοι είναι ευάλωτοι στις υπερβολές και συχνά τους είναι δύσκολο να αυτοοριοθετούνται με αποτέλεσμα να φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνουν και τη χρήση και κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, η χρήση αλκοόλ μπορεί να μειώσει το άγχος τους, να τους διευκολύνει κοινωνικά και να τους βοηθήσει να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση αλκοόλ είναι καθόλα νόμιμη και συχνά παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ με πολύ γοητευτικό τρόπο, χωρίς να αναφέρονται ή να τονίζονται οι αρνητικές συνέπειες της κατάχρησης» τονίζει η κυρία Τσίτσικα.

Χωρίς όρια η κατανάλωση αλκοόλ και στην Ευρώπη

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνεται τάση μείωσης της ηλικίας έναρξης της κατανάλωσης αλκοόλ (

Keywords
Τυχαία Θέματα