Απεβίωσε ο πρώην αναπληρωτής ΓΓΔΕ Ιωάννης Μπάκας

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 60 ετών, ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης και πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Ιωάννης Μπάκας.

Ο Ι. Μπάκας υπηρέτησε ως εφοριακός από το 1990, στη ΔΟΥ Δάφνης, και στη συνέχεια στη ΦΑΕ Πειραιά, στο ΣΔΟΕ Αττικής, στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών,

στις ΔΟΥ Πόρου, ΙΒ' Αθηνών, ΦΑΕΕ Αθηνών, και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης, μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, έχοντας βαθμό Α.

Από το 2004, υπηρετούσε σε θέσεις Προϊσταμένου Διευθύνσεων, ενώ, το 2015, παράλληλα με τη θέση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, διετέλεσε και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Ο κύριος Μπάκας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που ανέλαβε να ασκήσει χρέη Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων το 2015-2016 (όταν αναπλήρωσε στην θέση αυτήν την κυρία Αικατερίνη Σαββαΐδου έως ότου την διαδεχτεί ο κύριος Γιώργος Πιτσιλής) εξέδωσε και μία πολύ σημαντική εγκύκλιο (που έμεινε γνωστή ως "εγκύκλιος Μπάκα") η οποία έβαζε "φρένο" στις αυθαιρεσίες ελεγκτών που χαρακτήριζαν σαν "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας" ακόμα και τις καταθέσεις μετρητών στην τράπεζα ή και την μεταφορά χρημάτων από ΑΤΜ σε ΑΤΜ!

Έχοντας διατελέσει ελεγκτής και ο ίδιος, θέλησε να προστατεύσει τόσο τους φορολογούμενους, όσο και τους συναδέλφους του ελεγκτές από "υπερβολές" στην αναδρομική εφαρμογή των νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου και του ανοίγματος λογαριασμών, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά πως είχαν νομική υποχρέωση οι πολίτες να τηρούν τα χρήματά τους σε τραπεζικό λογαριασμό ή με καμία άλλη συγκεκριμένη μορφή, πριν τα καταθέσουν σε τράπεζα. Ωστόσο η εγκύκλιος συνάντησε εμπόδια στην εφαρμογή της, καθώς ελεγκτές έφταναν στο σημείο, όπως προκύπτει από εκθέσεις διαπιστώσεων ελέγχου, να θεωρούν "μαύρα" τα χρήματα που οι φορολογούμενοι είχαν κάνει ανάληψη και επανακατέθεταν σε τράπεζα, με το επιχείρημα π.χ πως "αντίκειτο στην ορθή οικονομική πρακτική γιατί έχαναν έτσι τόκους".

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και όλοι οι εργαζόμενοι στη Γ.Γ.Δ.Ε., εκφράζουν τη βαθειά τους θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου τους και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, στις 10:00, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Βύρωνα και η κηδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα