Απεβίωσε ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ο ιδρυτής του El Sistema
Ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ο ιδρυτής του El Sistema, του προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης νέων στη Βενεζουέλα που έσωσε χιλιάδες παιδιά από έναν κόσμο εγκλήματος κι ανέχειας κι απέκτησε φήμη σε όλο τον κόσμο, απεβίωσε το Σάββατο στο Καράκας σε ηλικία 79 ετών, γνωστοποίησαν οι αρχές.
«Ένας σπουδαίος πολίτης της Βενεζουέλας μας εγκατέλειψε. Ευχαριστούμε, Μαέστρο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, για την όμορφη κληρονομιά που αφήσατε στα παιδιά και στους νέους της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter
«Σας ευχαριστούμε για τη στοργή σας, για την ευκαιρία να συμβάλλουμε στο έργο σας. Θα σας έχουμε για πάντα στις καρδιές μας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέτισε επίσης φόρο τιμής στον μουσικό. «Μας αφήνει σπουδαία κληρονομιά, ηθική και πολιτισμική», τόνισε. «Το έργο του μένει σε όλες τις γειτονιές της Βενεζουέλας.»
Γεννημένος την 7η Μαΐου 1939 στη Βαλέρα, μια πόλη στην Πολιτεία Τρουχίγιο, ο Αμπρέου ίδρυσε το 1975 το Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles (Σύστημα Ορχηστρών Παιδιών κι Εφήβων), που θα γινόταν γνωστό απλά με το όνομα El Sistema, Το Σύστημα.
Επρόκειτο για ένα κυβερνητικό σχέδιο με σκοπό να αποκτήσουν μουσική παιδεία παιδιά από λαϊκές, φτωχές συνοικίες.
Το μοντέλο αναπαρήχθη έκτοτε σε πάνω από 50 χώρες, με αποτέλεσμα ο Αμπρέου να αποκτήσει ευρύτατη διεθνή αναγνώριση: το 1993, του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της Ουνέσκο, ενώ το 2008, έλαβε το Principe de Asturias de las Artes, την κορυφαία τιμητική διάκριση της Ισπανίας.
Το όνομα του Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου είχε ακουστεί στις συζητήσεις ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ίσως η γνωστότερη μορφή του El Sistema σε διεθνές επίπεδο είναι ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, που απέκτησε την μουσική του παιδεία χάρη στο πρόγραμμα αυτό κι είναι σήμερα ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες.
Ο Ντουνταμέλ ανέβασε στο Twitter έναν συγκινησιακά φορτισμένο αποχαιρετισμό, «με όλη μου την αγάπη και την αιώνια ευγνωμοσύνη μου στον πατέρα μας, τον ιδρυτή του El Sistema», κάτω από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του ιδίου με τον Αμπρέου.
Στο πρόγραμμα σήμερα συμμετέχουν 900.000 παιδιά και έφηβοι, που εκπαιδεύονται από 10.000 δασκάλους, σε πάνω από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες σε όλη τη Βενεζουέλα.
Ο Αμπρέου, γνωστός απλά με το προσωνύμιο El Maestro στη Βενεζουέλα, ασχολήθηκε με τη μουσική και την πολιτική. Ήταν πάντα πολύ διακριτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή. Δεν άφησε σύζυγο, ούτε παιδιά.
Πηγή: protothema.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γαλλία: Ο ήρωας αστυνομικός παντρεύτηκε στο νοσοκομείο λίγο πριν ξεψυχήσει
- Οπλίζουν οι Ράμπο του ΣΔΟΕ
- Βαρτζόπουλος: Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για την Παρέλαση
- 25η Μαρτίου 2015: Όταν ο Καμμένος …χόρευε στο Σύνταγμα – Το παιδάκι που έβαλε τα κλάματα
- Τίτλοι τέλους στα «Jumbo» της Αμερικής
- Η ευκαιρία του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία
- Ο Κοκκινάκης «εκθρόνισε» τον Φέντερερ
- Έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος
- Ερντογάν: Video με πολεμικές ιαχές – “Τεχνητά τα σύνορα, θα πάρουμε ζωές για τη μεγάλη Τουρκία”!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money

- Τελευταία Νέα New Money
- Απεβίωσε ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ο ιδρυτής του El Sistema
- Γαλλία: Ο ήρωας αστυνομικός παντρεύτηκε στο νοσοκομείο λίγο πριν ξεψυχήσει
- Πάνω από 600 εκατ. ήδη οι αγορές πλοίων φέτος από τους Έλληνες εφοπλιστές
- Κρήτη: Έβγαλε σουγιά σε αστυνομικό για την προτεραιότητα
- ΗΠΑ: Χιλιάδες μαθητές και καθηγητές διαδηλώνουν κατά των όπλων
- Υπό τον πλήρη έλεγχο του τουρκικού στρατού το Αφρίν
- Ιταλία: O Πάολο Τζεντιλόνι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός
- Αγωνία για την εξαφάνιση του 13χρονου Θανάση - Έμενε στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Ο Σκριπάλ είχε ζητήσει από τον Πούτιν «να τον συγχωρέσει», λέει ένας φίλος του
- Στα Ψαρά για την 25η Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δ. Καμμένος: Δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα της αναφοράς Τσίπρα στο «Γκόρνα Μακεντόνια»
- Berry Gordy: Όταν κάνεις το σωστό, το σωστό έρχεται πίσω σ’ εσένα
- Οι business των stars: Ο Robert Redford πήρε τη γη των Ινδιάνων και την έκανε «παράδεισο»
- Τόσκας: Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο
- JPMorgan: Γιατί είναι αισιόδοξη για τις αγορές παρά την απειλή του εμπορικού πολέμου
- Εκτροπή φορτηγού στο Δερβένι - Κυκλοφοριακό πρόβλημα
- Olympia Electronics: Η πολυεθνική με τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας
- Τον Απρίλιο στους θεσμούς το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα - Οι βασικοί άξονες
- Έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος
- Στα Ψαρά θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας