Απειλή από το Ιράν: Θα ξεπεράσουμε το όριο του ουρανίου αν η ΕΕ δεν λάβει μέτρα κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ

Το Ιράν θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο για τα αποθέματα ουρανίου σε 10 ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας.

Ένας εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού στο 20%, για χρήση σε τοπικούς αντιδραστήρες, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη είχε ακόμη την ευκαιρία να διασώσει τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015 εάν τα υπόλοιπα μέλη της συμφωνίας βρουν έναν τρόπο να προστατέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

"Έχουμε

τετραπλασιάσει το ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε και πιο πρόσφατα, έτσι ώστε σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπερούζ Καμάλβαντι, στην κρατική τηλεόραση, όπως ανέφερε το Reuters. "Υπάρχει ακόμη χρόνος... εάν λάβουν δράση οι ευρωπαϊκές χώρες".

Το Ιράν θα υπερβεί το διεθνώς συμφωνημένο ανώτατο όριο εμπλουτισμού ουρανίου του 3,67%, το οποίο είναι το ποσό που επιτρέπεται για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας από τους πολίτες. Ο εμπλουτισμός για το επίπεδο όπλων είναι 90%, αλλά σύμφωνα με τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες, ο εμπλουτισμός από 3% έως 4% ισοδυναμεί με περίπου τα δύο τρίτα του έργου που χρειάζεται για να φτάσουμε στο 90%.

Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη απείλησε να υποχωρήσει από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Τραμπ από αυτή και την επαναφορά των κυρώσεων στην ιρανική οικονομία, και κυρίως στον τομέα πετρελαίου της, τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα