Απαξίωση στα πολύτιμα μέταλλα, «καλπάζει» το δολάριο

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Συνεχίζεται η βουτιά στον χρυσό και τα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι μάλιστα να υποχωρεί κατά 1,71% στα 14,46 δολάρια ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα ο χρυσός συνεχίζει την κατρακύλα στα 1.191 δολάρια ανά ουγγιά με το σηεμρινό -0,40%, εν μέσω συνεχούς ενδυνάμωσης του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα λαμβάνει ώθηση από την αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed, από το αδύναμο ευρώ που δεν έλαβε κάποια αντίστοιχη ώθηση από ΕΚΤ, αλλά και από τη νομισματική

κρίση που βιώνουν αρκετές αναδυόμενες αγορές όπως Τουρκία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Ινδία κλπ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed δήλωσε ότι σχεδίαζει τέσσερις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2019, εν μέσω σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και ισχυρής αγοράς εργασίας.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται πάνω από τις 95,27 μονάδες, με την ισοτιμία με ευρώ να είναι στο 1,1586 EUR/USD.

«Οι τιμές του χρυσούς εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις τιμές του δολαρίου σε αυτή τη συγκυρία», ανέφερε ο αναλυτής της OCBC, Barnabas Gan, προσθέτοντας ότι «η οικονομία των ΗΠΑ ήταν ρόδινη και καλύτερη απ' ότι αναμενόταν», καθώς και ότι «οι προσπάθειες της διοίκησης Trump να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα ήταν φιλικές για το δολάριο, από οικονομικής απόψεως».

Ο αναλυτής της OANDA, Stephen Innes, ανέφερε ότι «η πιθανή ενίσχυση του δολαρίου λόγω των διευρυνόμενων διαφορών επιτοκίων θα οδηγήσει τον χρυσό κοντά στα 1.160 δολ. ανά ουγγιά, πριν σημειωθεί ανάκαμψη».

Την ίδια ώρα και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 0,42% στο 3,07%.

Keywords
Τυχαία Θέματα