Ανοίγει τα χαρτιά της η ΕΚΤ για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει τα πράγματα στη θέση τους για μια νέα προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής συζητούν πόσο γρήγορα πρέπει να δράσουν ως απάντηση στη σημερινή κατάσταση.

Οι προβλέψεις για υποβαθμίσεις έχουν τεθεί, προκειμένου να δικαιολογήσουν ένα νέο γύρο χρηματοδότησης στις τράπεζες, σύμφωνα με τους πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα. Τα αρμόδια στελέχη εργάζονται για το σχεδιασμό των δανείων και το ερώτημα είναι αν το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες την Πέμπτη ή θα περιμένει μέχρι τον Απρίλιο. Δεδομένου του μεταβαλλόμενου οικονομικού κλίματος, θα υπάρξει επίσης έμφαση στη ρητορική των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής σχετικά με τα επιτόκια.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 1:45 μ.μ. στη Φραγκφούρτη και ο Πρόεδρος Mario Draghi θα βρεθεί μπροστά σε δημοσιογράφους στην κανονική συνέντευξη Τύπου, 45 λεπτά αργότερα.

Οι κορυφαίοι συνεργάτες του Draghi, ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet και ο επικεφαλής των αγορών Benoit Coeure, έχουν καθιερώσει τη συνάντηση για μια συζήτηση σχετικά με νέα μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά βρίσκονται στην Ιταλία και την Ισπανία, κατέχουν ήδη περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια ευρώ (793 δισεκατομμύρια δολάρια) στα αποκαλούμενα TLTROs (targeted longer-term refinancing operations, στοχοθετημένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης) και ίσως θέλουν να τα αντικαταστήσουν από αυτό το καλοκαίρι.

Χωρίς νέα κεφάλαια, ο κίνδυνος είναι ότι οι τράπεζες θα περιορίσουν την πρόσβαση στην πίστωση και θα κάνουν ακόμα χειρότερη την επιβράδυνση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα