Ανοιχτή ατζέντα για νέα μέτρα το 2018 με δεδομένο το πλεόνασμα στο 3,5%

Η διατήρηση των υψηλών δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018, διαμορφώνει ήδη την ατζέντα για νέα μέτρα που θα έρθουν να υποστηρίξουν και να διασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Αυτό προκύπτει, έστω και έμμεσα από τις δηλώσεις όλων των παραγόντων των θεσμών με πρώτο και καλύτερο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο τελευταίος δίχως να κρύβει τα λόγια του, προσδιόρισε επακριβώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ελλάδα

τα επόμενα χρόνια. Ένα πλαίσιο όπου θα διαμορφώνεται χρόνο με το χρόνο, ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής κυβερνήσης.

Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών για να συζητήσουν το ισχυρό πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, μετά το 2018, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια απλή λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις των εκπροσώπων των κρατών μελών.

«Κάποιες πλευρές θεωρούν πως χρειάζονται 3 έτη, κάποια 5 έτη και κάποια 10 έτη», είπε ο Γερούν Ντάισσελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος χρειάζονται «σοβαρά διαθρωτικά μέτρα για να φτάσουμε εκεί και για να το διατηρήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα