Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τη συμφωνία για το Brexit - Άλμα στις ιταλικές τράπεζες

Με κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της έγκρισης του σχεδίου της Τερέζα Μέι για το Brexit κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μεγάλη ώθηση δίνεται και από τις τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας που ενισχύονται σήμερα μετά την είδηση για πιθανή μείωση του στόχου του ιταλικού ελλείμματος.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημειώνει άνοδο 1,27% στις 358,52 μονάδες με όλους τους μεγάλους δείκτες σε άνοδο.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 1,16%, ο DAX

στη Φρανκφούρτη στο +1,30%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 1,43%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται κατά 1,70%.

Άλμα κάνουν οι ιταλικές μετοχές με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 3% στις 19.269,58 μονάδες, μετά την είδηση ότι η ιταλική κυβέρνηση συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τη μείωση του στόχου του ελλείμματος έως και στο 2% έναντι 2,4% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019 που απέρριψε η Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί μια πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας.

Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης FTIT8300 κάνει άλμα 5,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Ιούνιο που ορκίστηκε και η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία.

Η Unicredit και η Intesa Sanpaolo βρίσκονται στην κορυφή του κλάδου με άνοδο 4,7% και 4,3% αντίστοιχα. UBI Banca, Banco BPM, BPER Banca και Mediobanca ενισχύθηκαν απόπ 3,7% έως 4,1%.

Το Σαββατοκύριακο, ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit, καθώς τελικώς η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στη συμφωνία της Βρετανής πρωθυπουργού για την αποχώρηση τη χώρας από το μπλοκ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή για τη Βρετανία, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι και η μοναδική, χαρακτήρισε ωστόσο τη χθεσινή μέρα «τραγωδία» για την ΕΕ, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τα μεγάλα προβλήματα για την Τερέζα Μέι ξεκινούν πάντως από τώρα καθώς θα πρέπει να πείσει το βρετανικό Κοινοβούλιο να «περάσει» τη συμφωνία. Τόσο οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, όσο και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν πει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο σήμερα μετά τη βουτιά της Παρασκευής. Νωρίτερα το αργό διαπραγματευόταν στα 51 δολάρια/βαρέλι και το μπρεντ σχεδόν στα 60 δολ/βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα