Άνοδος 1% στις τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου που ενισχύονται κατά 1% εν μέσω προσδοκιών ότι η κορυφαία εξαγωγέας, Σαουδική Αραβία, θα ασκήσει πιέσεις σε ΟΠΕΚ και ίσως και Ρωσία να μειώσουν την παραγωγή ως τα τέλη του έτους.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,88% ή 59 σεντς στα 67,35 δολ/βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται ακόμα περισσότερο, κατά 1,28%

ή 72 σεντς, στα 57,18 δολ/βαρέλι.

«Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η αγορά παρακολυθεί στενά τις τυχόν επιπτώσεις απο μια μείωση στην προσφορά πετρελαίου», αναφέρει ο Sukrit Vijayakar, δ/ντής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας της ινδικής Trifecta.

Ο ΟΠΕΚ που καθοδηγείται νετ φάκτο από τη Σαουδική Αραβία , πιέζει για μείωση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα της προσφοράς πετρελαίου, ώστε να υπάρξει προσαρμογή με τη μείωση της ανάπτυξης της ζήτησης, ώστε να εμποδιστεί η υπερπροσφορά.

Παρά τα σημερινά κέρδη πάντως, οι τιμές του αργού παραμένουν κατά σχεδόν 1/4 κάτω από τα πρόσφατα υψηλά του Οκτωβρίου, λόγω της αύξησης της προσφοράς αλλά και της επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.

Στο μεταξύ, η παραγωγή στις ΗΠΑ αυξάνεται. Οι αμερικανικές εταιρείες πρόσθεσαν άλλα δύο κοιτάσματα πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 888, που είναι το υψηλότερο νούμερο από τον Μάρτιο του 2015.

Η μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα συνεπάγεται και επιπλέον αύξηση της παραγωγής αμερικανικού αργού που έχει ήδη αυξηθεί φέτος κατά σχεδόν 25%, καταγράφοντας ρεκόρ με παράγωγη 11,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα