Ανοδική αντίδραση από τη Wall Street με ιαπωνική βοήθεια

Η αναπάντεχη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει σε αρνητικό επίπεδο (στο -0,1%) το επιτόκιο καταθέσεων ήταν αρκετή για να βοηθήσει τους επενδυτές στην Wall Street να δουν λίγο φως στο βάθος του τούνελ στο οποίο έχουν εισέλθει από την αρχή του έτους οι διεθνείς αγορές.

Κατά παράδοση οι μειώσεις επιτοκίων αποτελούν μία θετική είδηση για τις μετοχές και παρά το σοκ

που προκάλεσε η BoJ, καθώς κανείς δεν περίμενε μία τέτοια κίνηση, η μέχρι στιγμής αντίδραση των αγορών ανά την υφήλιο είναι θετική.

Την ίδια ώρα, βέβαια, τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ δεν ήταν και τόσο θετικά, καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ υποχώρησε στο 0,7% κατά το δ' τρίμηνο του 2015 από 2% που ήταν στο προηγούμενο, ενώ για το σύνολο του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στο 2,4%, δηλαδή με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό που είχε «τρέξει» και το 2014.

Ταυτόχρονα η προσοχή των επενδυτών στέφεται και στις ανακοινώσεις εταιρικών κερδών δ' τριμήνου, με την Amazon.com να τιμωρείται αρκετά σκληρά, καθώς δεν ικανοποίησε και τη μετοχή της να υποχωρεί κοντά στο 9%.

Πτώση σχεδόν 2% για την πετρελαϊκή Chevron, η οποία ανακοίνωσε αναπάντεχες ζημίες για το δ' τρίμηνο, εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης στις τιμές πετρελαίου. Στον αντίποδα κέρδη άνω του 4% σημειώνει ο τίτλος της Microsoft.

Άνοδος 190 μονάδων ή 1,19% για τον Dow Jones στις 16.260 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,06% στις 1.913 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται κατά 1,12% υψηλότερα στις 4.556 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις εξακολουθούν να επικρατούν στο πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται κατά 3,3% στα 34,34 δολάρια και το brent να κινείται κατά 3,1% υψηλότερα στα 34,96 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα