Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι παίκτες της αγοράς αποτιμούν θετικά τις πληροφορίες της Corriere della Serra ότι η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποκύψει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να περιορίσει τους στόχους για το έλλειμμα το 2020 και το 2021 (στο 2,2% και στο 2% αντίστοιχα έναντι των αρχικών σχεδίων για στόχο 2,4%) . Οι πληροφορίες αυτές ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι τελικά θα αποφευχθεί η σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών με αιχμή τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,36% στις

383,34 μονάδες με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο. Στην Ιταλία ο FTSE MIB,έκανε άλμα 1,2% κατά τις πρωινές συναλλαγές λίγο μετά το άνοιγμα. Αυτή την ώρα (11:52), κερδίζει 0,89% στις 20.745,60 μονάδες

Ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,33%, o γαλλικός CAC40 κερδίζει 0,35%, o ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται κατά 0,37%. Κλειστό παραμένει το γερμανικό χρηματιστήριο λόγω αργίας.

Αν και τα σχέδια της Ιταλίας για τις δαπάνες είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, η προθυμία της Ρώμης να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα τα επόμενα χρόνια, βοήθησε στην ανάκαμψη του ευρώ., που ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,15 δολάρια μετά το δημοσίευμα της Corriere. Παράλληλα, μειώθηκε και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, καθώς μετά από ένα πενθήμερο ανοδικό σερί, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν σήμερα για πρώτη φορά. H απόδοση της 10ετίας μειώθηκε στο 3,365% και της ιταλικής 2ετίας στο 1,303%.

Κοιτάζοντας μεμονωμένες μετοχές, η ιταλική Banco Bpm έκανε άλμα 3,6% ενώ άνοδο σημείωσαν και άλλε ιταλικές τραπεζικές μετοχές.

Αλμα 11% κατέγραψε η μετοχή της Altran Technologies μετά από την αναβάθμισή της. Στον αντίποδα η μετοχή της Tesco, με πτώση άνω του 5% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' εξαμήνου.

Στο μεταξύ, το Brexit συνεχίζει να κυριαρχεί στην ψυχολογία των επενδυτών. Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να μιλήσει σήμερα σε συνεδρίαση του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα