Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε εμπόριο και Βρετανία

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες έλαβαν ώθηση μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα για το εμπόριο.

Στο μεταξύ, υπό πίεση βρέθηκε η στερλίνα μετά και την είδηση περί της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας του οποίου ηγείται. Ωστόσο γρήγορα το βρετανικό νόμισμα ανέκαψε.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,45% στις 345,73 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Ο

βρετανικός FTSE100 με άνοδο 0,41%, στη Γερμανία ο DAX ενισχύεται κατά 0,54%, ο γαλλικός CAC40 στο +0,82%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,46%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,35%

Οι αγορές εστιάζουν στις εξελίξεις με το παγκόσμιο εμπόριο, μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη συνεχίζονται και ότι δεν θα αυξήσεις τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα μέχρις ότου βεβαιωθεί ότι η συμφωνία είναι σίγουρο ότι θα κλείσει.

Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι είναι πρόθυμος να παρέμβει στην υπόθεση της σύλληψης της CFO της κινεζικής Huawei αν αυτό βοηθήσει στα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ή στις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο.

Τα σχόλια Τραμπ βοήθησαν στην άνοδο των αγορών διεθνώς μετά από αρκετές μέρες απωλειών. Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,2%.

Στην Ευρώπη πάντως το κλίμα παραμένει εύθραυστο εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία, με τους υποστηρικτές του Brexit εντός του κυβερνώντος κόμματος να συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους για πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού.

Η ψήφιση αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα μέχρι τις 10 ώρα Ελλάδος.

Η στερλίνα διαπραγματευόταν νωρίτερα στα 1,2499 έναντι του δολαρίου, έχοντας χάσει περί το 2% από την αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο πριν λίγο ενισχυόταν στο 1,2541 δολ. ενισχυόμενη κατά 0,46%.

Keywords
Τυχαία Θέματα