Ανησυχούν οι Βρυξέλλες για τη συσσώρευση προσφύγων στα νησιά - Τα προβλήματα που εντοπίζουν

Του Ιωάννη Αντύπα

Ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες για τις συνεχείς συγκρούσεις μεταναστών και προσφύγων στα hotspots των ελληνικών νησιών αλλά και για την καθυστέρηση στις διαδικασίες παροχής ασύλου. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου παρά τις σταθερά αυξανόμενες επιστροφές προσφύγων στη Τουρκία υπάρχουν δύο ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία θέτουν σοβαρά εμπόδια στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Αφενός η διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου συνεχίζει να είναι

απαράδεκτα χρονοβόρα, κρατώντας αρκετούς μήνες σε κάθε περίπτωση κι αφετέρου, εξαιτίας αυτού, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, με συνέπεια την προστιθέμενη δυσκολία επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου λόγω του φόρτου εργασίας και του χαμηλού ηθικού στα κέντρα φιλοξενίας, κάτι που μεταφράζεται σε συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνικοτήτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από την Ε.Ε. για την υποστήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι, παρά τα πολλά αρνητικά σχόλια και δημοσιεύματα, η συμφωνία με την Τουρκία έχει «γερά θεμέλια».

Αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στο μέλλον θα έχουμε «αναταράξεις» στην συνεχή εφαρμογή της, κυρίως λόγω σεναρίων και δηλώσεων πολιτικών, τόνισε ότι το κόστος μη τήρησης της συμφωνίας δεν επιτρέπει την κατάρρευση της συνεργασίας. Θέλοντας να δώσει έμφαση στο διακύβευμα, ο αξιωματούχος παραλλήλησε τη συμφωνία με την πορεία του ευρώ, όπου για χρόνια μεγάλο μέρος του Τύπου και των αναλυτών «έβλεπε» τη κατάρρευση του, όμως ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην στήριξη των ελληνικών Αρχών, τονίζοντας ότι έχει αποδώσει καρπούς και η κατάσταση στο έδαφος ένα χρόνο μετά δεν θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη περίοδο του 2015, καθώς έναν χρόνο πριν η εισροή μεταναστών και προσφύγων έφτανε τους 10.000 ανθρώπους την ημέρα και δεν γινόταν καμία καταγραφή, ενώ σήμερα οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, αριθμώντας μερικές εκατοντάδες την ημέρα κι έχει επιτευχθεί και η πλήρης καταγραφή τους.

«Μεγάλη επιτυχία» θεωρείται η δημιουργία 60.000 θέσεων υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στα 5 hotspot, οι οποίες στην αρχή ήταν μόλις 3.000. Από τους συνολικά 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι 24.000 μπορούν να επιλεγούν για μετεγκατάσταση στην ΕΕ, ενώ ένα το επόμενο βήμα για την υποστήριξη και περίθαλψη τους είναι ένα πιλοτικό σύστημα χορήγησης κουπονιών και μετρητών στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Σημαντικά ποσά έχουν επίσης διατεθεί από τα κοινοτικά κονδύλια για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών στα hotspot, καθώς έχουν διατεθεί πάνω από 352 εκατομμύρια ευρώ, για την υποστήριξη τους σε όλα τα υλικοτεχνικά πλαίσια της παραμονής τους στη χώρα.

Σχετικά με το θέμα αποκατάστασης της κανονικότητας της ζώνης του Σένγκεν (υπενθυμίζουμε πως έχουν επιβληθεί συνοριακοί έλεγχοι σε σύνορα κρατών όπως Αυστρία και Γερμανία), αν και ο αξιωματούχος δεν έκανε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, τόνισε πως η σχετική επιτροπή των Κρατών Μελών θα ολοκληρώσει εντός του Σεπτεμβρίου την έκθεση προόδου κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα από τη περσυνή κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα