Αναστασιάδης: Δεν θα γίνει αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε απόψε, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία την ερχόμενη εβδομάδα, πως «θα αντιμετωπίσει τις καταστάσεις όπως θα διαμορφώνονται», ενώ για την αποστολή του σκάφους «Μπαρπαρός» από την Τουρκία για έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου, τόνισε

ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από απειλές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων δεν θα βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι «δεν θα φορτώσει στο λαό τις ευθύνες να αποφασίσει για ένα σχέδιο, για το οποίο ο ίδιος θα κρίνει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «αβάσιμη κινδυνολογία» τη θέση ότι το κόστος της λύσης θα το πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι. Σχετικά διαβεβαίωσε, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει μνημόνιο μετά τη λύση» και ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες χρηματοδότησής της, ενώ γίνονται μελέτες για να υπάρξουν ακριβή στοιχεία για το κόστος της λύσης.

Σε ερώτηση, αν στις οικονομικές υποχρεώσεις της τουρκοκυπριακής συνιστώσας Πολιτείας θα περιλαμβάνεται το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι συμφωνημένο ότι δεν μπορεί καμία των κοινοτήτων να αναμένει ότι η άλλη πλευρά θα αποπληρώσει υποχρεώσεις δικές της. «Μάνα και παιδί κάπου θα τα βρουν, αλλά δεν θα υποχρεώσουν άλλον να τους αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους», είπε.

Σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου στην Ελβετία, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως θα συνεχιστούν στην Λευκωσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, «αυτό που δεν θα επιτύχουμε, είναι αυτό που επιθυμούμε όλοι: Να δούμε μια λύση μέσα στο 2016. [...] Βεβαίως δεν μπορεί να συνεχίσει επ' άπειρον ένας διάλογος χωρίς αποτελέσματα, διότι δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση, γιατί αρνήθηκε πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για κοινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι μια τέτοια κοινή συνέντευξη «θα έδινε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε ή εξαγγέλλουμε μια ενδιάμεση λύση. Θα ήταν αντίθετη στα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα