Αναψυκτικά, βότανα και στέβια

Μια παραγωγική επιχείρηση της περιφέρειας (από την Αταλάντη της Φθιώτιδας - Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας), μια σύγχρονη κοινωνική επιχείρηση του πρωτογενούς τομέα και ένα εργαστήριο ελληνικού πανεπιστημίου συνεργάζονται σε ένα φιλόδοξο και απαιτητικό project με μετρήσιμο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), ο αγροτικός συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς και το Τμήμα Διατροφής - Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Χημείας - Φυσικοχημείας και Βιοχημείας Τροφίμων) είναι οι 3 partners

του project που συνδέεται με την «επιχειρηματική ανακάλυψη» που προωθεί το νέο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το project θα στοχεύσει, σε πρώτο στάδιο, στην έρευνα γύρω από την παραγωγή χυμών και αναψυκτικών πολύ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με τη χρήση γλυκοζιτών στέβιας.

Η Στέβια παράγεται και διακινείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος από το Συνεταιρισμό Stevia Hellas . Τα ποτά αυτά θα έχουν αφ’ ενός μεν ως βάση υπάρχοντα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά της εταιρείας Εζα όσο και νέα ποτά που θα χρησιμοποιούν φυτά της χλωρίδας της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας. Η Εζα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά εργοστάσια στη Λοκρίδα Φθιώτιδας και πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα ανάπτυξης νέων προϊόντων. Για τα νέα προϊόντα για τα οποία θα απαιτηθεί σε δεύτερο στάδιο η χρησιμοποίηση σχετικώς μεγάλων ποσοτήτων βοτάνων η εταιρεία Stevia Hellas και τα μέλη της θα αναλάβουν την καλλιέργεια των απαιτούμενων ποσοτήτων με τη βοήθεια των εξειδικευμένων γεωπόνων του Συνεταιρισμού.

Για την ανάπτυξη των προϊόντων και τη μελέτη ποιότητας και σταθερότητας στη μακρόχρονη αποθήκευσή τους θα συνεργασθεί το Τμήμα Διατροφής - Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Χημείας - Φυσικοχημείας και Βιοχημείας Τροφίμων).

Πάντως, υπάρχει ήδη ενεργή συνεργασία των τριών φορέων. Η Εζα, έχει κατ’ επανάληψη δεχθεί φοιτητές του Χαροκοπείου στις εγκαταστάσεις της και έχει εκπαιδεύσει φοιτητές του στη διάρκεια πρακτικής άσκησης. Η συνεργασία της Stevia Hellas με το Εργαστήριο Τροφίμων του Τμήματος Διατροφής - Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου είναι σημαντική κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Μεταξύ άλλων έχουν εξετασθεί νέα προϊόντα με προσθήκη στέβιας ενώ έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για θέματα προώθησης των νέων προϊόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα