Ανάμεσα στον ερευνητή και τον startuper

Μπορεί ένας ερευνητής να γίνει επιχειρηματίας; Το ερώτημα αυτό – δύσκολο να απαντηθεί λόγω των αρκετών άγνωστων παραμέτρων- στριφογύριζε στο μυαλό μου την ώρα που άκουγα παρατηρήσεις και σχόλια, απορίες, παρατηρήσεις, ενστάσεις κα από το ακροατήριο, συμμετέχοντας σε πάνελ στο αμφιθέατρο Γ.Λιάνης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης- δίπλα μου ήταν οι εκπρόσωποι δύο από τα νέα

VC funds του Equifund (με πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στην δύναμη τους) και ο εκπρόσωπος του μακροβιότερου διαγωνισμού για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Μέχρι το τέλος της εκδήλωσης δεν είχα βρει απάντηση – απαντήσεις. Ίσως, μια προκαταρκτική προσέγγιση στη βάση των σημερινών δεδομένων που θα έδινε στη συνέχεια το πλαίσιο για να υπάρξουν σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Η δική μου προσέγγιση «λέει» τα εξής: Οι ερευνητές με τις καλές επιδόσεις και τα καλά αποτελέσματα- είτε είναι πανεπιστημιακοί, είτε όχι- χρειάζονται επειγόντως την ύπαρξη ενισχυμένων δομών υποστήριξης – εν ανάγκη και σε customize βάση- στο στάδιο της «ενηλικίωσης» για την μετάβαση στον κόσμο της αγοράς και των επενδυτών. Εκείνος ή εκείνοι μέχρι τώρα ζούσαν στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου με άξονα και προοπτική διεθνή, κοινοτικά ή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα αγνοώντας τους λογιστές, τους δικηγόρους για τα δικαιώματα και τις πατέντες, τους συγγραφείς ενός business plan, τους πωλητές, τους opinion makers, τους ανθρώπους της επικοινωνίας και της δικτύωσης.

Σήμερα, ακόμη και αν θελήσουν να παραμείνουν στο χώρο ενός εργαστηρίου επιστημονικού και ερευνητικού ιδρύματος που ζει χάρη των χρηματοδοτήσεων και των αποτελεσμάτων του που προέρχονται ολοένα και περισσότερο από την αγορά και τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις όλο αυτό το σύμπλεγμα των συμφερόντων χρειάζεται να το γνωρίζουν και να το αποδεχθούν. Είναι η ψυχρή πραγματικότητα των καιρών μας.

Επιπλέον, το μεταβατικό στάδιο με τις δομές υποστήριξης χρειάζεται δίχως άλλο αν ο ερευνητής- ερευνητές δεχθούν να συμμετέχουν σε ένα τεχνοβλαστό ( με ή χωρίς την συνδρομή του Πανεπιστημίου , του Ιδρύματος ή του Ινστιτούτου).

Εν ολίγοις, η απάντηση που οφείλω είναι εν τέλει απλή: Ναι, μπορεί να γίνει αρκεί να υπάρχουν οι αναγκαίες και απαραίτητες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν τα βήματα του ερευνητή – ερευνητών. Και οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις δομές υποστήριξης. Από εκεί και πέρα υπάρχει το θεσμικό περιβάλλον για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα και οι δημόσιες πολιτικές της κυβέρνησης.

(Η εκδήλωση με θέμα: "Στήριξη της καινοτομίας στην Κρήτη: Δράσεις, Συνέργειες και Επόμενα βήματα" διοργανώθηκε από κοινού από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο Γ. Λιάνης του ΙΤΕ. Συμμετείχαν στο πάνελ ο Σπύρος Αρσένη, συντονιστής προγράμματος NBG Business Seeds, ο Γιώργος Καραντώνης, Partner του Metavallon και ο Στέλιος Ηλιάκης, Partner του Unifund)

Keywords
Τυχαία Θέματα