Αναλυτές στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα προσελκύσει επενδύσεις η Ελλάδα

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες, τα οφέλη και τα ρίσκα στην Ελλάδα μίλησαν αναλυτές και επενδυτές στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών που διεξάγεται στη Βοιωτία μέχρι την Κυριακή.

Υπάρχουν 1,7 τρισ. δολάρια από private equity funds που δεν έχουν ακόμη επενδυθεί, με την Ελλάδα

να διαθέτει μοναδική ευκαιρία να απορροφήσει τμήμα της συγκεκριμένης ρευστότητας, εκτίμησε από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners UK. Κι αυτό, επειδή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διοικητικές ομάδες αλλά και η συγκυρία για υλοποίηση επενδύσεων είναι η κατάλληλη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, για να προσελκυστούν οι ξένοι επενδυτές απαιτείται να υπάρξει πραγματική σταθερότητα, όπως και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική και το υψηλό επίπεδο μόχλευσης των εταιρειών αποτελούν βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο Γιώργος Λόγκος managing partner της Alantra Greece. Θα πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικές δομές και μοντέλα που θα ταιριάζουν στην Ελλάδα.

Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα δεν έχει απτά κέρδη και προκειμένου να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις άμεσα, θα πρέπει να χαλαρώσουν οι χρηματοδοτικοί όροι των τραπεζών, σημείωσε ο Σπύρος Σπυρόπουλος σύμβουλος Oaktree Capital Management LLP στην Αγγλία. Η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, η ζήτηση παραμένει αυξημένη. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ με τη συμμετοχή όλων των φορέων και οι συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες με τα σημερινά τους μεγέθη δεν αποτελούν δέλεαρ για ξένους επενδυτές.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του fund EOS Capital Partners, αναφέρθηκε στο αντικείμενο της εταιρείας που επικεντρώνεται στην υλοποίηση επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Εξάλλου, όπως είπε, το 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, διαθέτοντας κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 200 άτομα προσωπικό. Η βιομηχανία τροφίμων, το λιανεμπόριο, το Fintech και οι εξωστρεφείς βιομηχανικές εταιρείες, συγκαταλέγονται στους τομείς όπου αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες η EOS Capital Partners. Τόνισε ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει μία, άνευ προηγουμένου, ανάγκη για ρευστότητα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εταιρειών συρρικνώθηκε κατά 12 φορές από το 2008.

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέφερε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε σειρά επενδυτικών ευκαιριών, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία των εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στον δείκτη Μεγάλης και Μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν μέσες αποδόσεις της τάξης του 10%. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως σημείωσε, επέστρεψε η αίσθηση ότι τα χρηματιστήρια αποτελούν όχημα άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε, επιδιώκεται να ενισχυθεί ο ρόλος της κεφαλαιαγοράς ως εργαλείο άντλησης κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, τόνισε ότι το 2017 υπήρξε χρονιά σημαντικής επιτυχίας, καθώς εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις ύψους 600-650 εκατ. ευρώ πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα