Αναλυτές: Μη περιμένετε επιπλέον κέρδη στο πετρέλαιο λόγω Τραμπ

Οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να αυξηθούν κι άλλο ακόμα κι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Argus Media, Alejandro Barbajosa.

Εσχάτως οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύθηκαν σημαντικά λόγω των φόβων ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει εκ νέου κυρώωσεις στην

Τεχεράνη, καθώς μια δυνητική μείωση στην παραγωγή ιρανικού πετρελαίου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια στρατηγική εξόδου για τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ.

Όπως σημειώνει το CNBC, οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις της επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν που αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ.

Συνεπεία τούτου, θα είναι δύσκολο για τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν υπ' αυτές τις συνθήκες, αναφέρει ο Barbajosa.

Οι τιμές μειώθηκαν σήμερα στην Ασία μετά το tweet του Ντόναλντ Τραμπ ότι απόψε θα ανακοινώσει τι θα πράξουν οι ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία για το Ιράν.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα εξαφανίσουν έως και 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως. Αυτό θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές, αλλά πιθανότατα θα δώσει και σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ την ευκαιρία να αυξήσουν την παραγωγή τους, χωρίς να αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.

«Αν το Ιράν βγει από την αγορά θα είναι πολύ φυσικό γι' αυτές τις χώρες να πουν ότι πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους, γιατί το Ιράν δεν “υπάρχει|” πια», καταλήγει ο Barbajosa.

Keywords
Τυχαία Θέματα