Ερντογάν: Πήγαν να με σκοτώσουν - Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Λίγο πριν τις 4:00 προσγειώθηκε στην Κωνταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε ένα δραματικό δεύτερο διαγγελμά του προς τον τουρκικό λαό ζήτησε ενότητα και υποσχέθηκε κάθαρση στις ένοπλες δυνάμεις. Όπως αποκάλυψε πραξικοπηματίες βομβάρδισαν το σημείο που βρίσκονταν στην Μαρμαρίδα, αμέσως μετά την αποχώρησή του, ενώ προσπάθησαν να καταρρίψουν και το αεροσκάφος που τον μετέφερε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, χαρακτηρίζοντάς την οργάνωσή του θεωρούμενου ως βασικού αντιπάλου του ως "τρομοκρατική".

«Η οργάνωση

του Γκιουλέν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Κάνουν τρομοκρατία με τα όπλα του τουρκικού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι «υπήρχε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του έθνους μας. Υπάρχει προσπάθεια του παράλληλου κράτους στα εσωτερικά της χώρας».

«Αυτοί προσπαθούσαν 40 χρόνια να εισβάλλουν στα εσωτερικά του κράτους, σήμερα η κίνηση αυτή (πραξικόπημα) είναι προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος που χαρακτήρισε «θεόσταλτη» την κίνηση του πραξικοπήματος, αφού θα δώσει την δυνατότητα να καθαρίσει το «παράλληλο κράτος», όπως είπε.

«Μεγάλη χάρη του Θεού αυτή η κίνηση (πραξικόπημα) θα γίνει αιτία να καθαρίσουμε το κράτος από το παράλληλο κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας πληροφορών ΜΙΤ, υποστήριξε ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «ακόμη μερικοί πυρήνες αντίστασης».

Όπως όλα δείχνουν έδαφος κερδίζουν ώρα με την ώρα οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο, με τους πραξικοπηματίες να συλλαμβάνονται ο ένας μετά τον άλλο. Το πρώτο διάγγελμα Ερντογάν μέσω κινητού και της υπηρεσίας facetime που ζήτησε από τους πολίτες να αντισταθούν, άλλαξε υπέρ του τις ισορροπίες με τους Τούρκους πολίτες να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους και να ανακαταλαμβάνουν αεροδρόμια, ΜΜΕ και γέφυρες, τα οποία είχαν καταλάβει στασιαστές στρατιώτες.

Το χρονικό του πραξικοπήματος

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την κατάληψη της εξουσίας της χώρας, λίγη μόλις ώρα μετά την είδηση ότι στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Δεν συμμετείχε στο πραξικόπημα όλο το τμήμα του τουρκικού στρατού, ενώ και το τουρκικό ναυτικό αντιτάχθηκε στα σχέδια των πραξικοπηματιών.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος φωτογραφήθηκε ως ο εμπνευστής του πραξικοπήματος καταδίκασε το πραξικόπημα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο σάιτ της οργάνωσης που τον υποστηρίζει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα έκανε τις διακοπές του στην Μαρμαρίδα, από όπου φυγαδεύτηκε. Πληροφορίες ήθελαν να πετά με το κυβερνητικό αεροσκάφος πάνω από την Κωνσταντινούπολη, αναμένοντας την ολική επιβολή της τάξης για να απευθύνει και άλλο διάγγελμα προς τον Τουρκικό λαό.

Αν και στην Κωνσταντινούπολη οι υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν επιβληθεί των πραξικοπηματιών, στην Άγκυρα μαίνονται οι μάχες μεταξύ στρατιωτών και πολιτών μαζί με αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, με τους στρατιωτικούς να επιδιώκουν να πάρουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους.

Η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αν και λίγο μετά στρατιωτικοί κατέλαβαν το CNN Turk και αργότερα πολίτες να εισβάλλουν στο στούντιο επανακαταλαμβάνοντας το κανάλι.

Νωρίτερα οι πραξικοπηματίες αφού μπήκαν στα γραφεία της εφημερίδας Χουριέτ ζήτησαν από δημοσιογράφους να παραδώσουν τα κινητά τους και να εγκαταλείψουν την αίθουσα σύνταξης.

Και ο κ. Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση.

Εξάλλου το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT είναι ξανά στον αέρα με την δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης που είχε διαβάσει νωρίτερα το διάγγελμα των στασιαστών να δηλώνει ότι το έκανε με το "πιστόλι στον κρόταφο".

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι και συμφώνησαν να στηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Μήνυμα προς όλες τις πλευρές να αποφευχθεί η αιματοχυσία και η βία ενώ «η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε πριν από λίγο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα