«Ανακούφιση» στα αμερικανικά ομόλογα μετά τα ισχυρά στοιχεία για ΑΕΠ

Τα ισχυρά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε συνδυασμό με ενδείξεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού (κι επομένως λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από Fed) οδήγησαν σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,965%.

Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 1 μ.β. στο

3,091%, ενώ του 2ετούς σημειώνει πτώση 0,5 μ.β. στο 2,682%.

Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών κατά το β’ τρίμηνο του 2018.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 4,1% στο β’ τρίμηνο του 2018, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, χάρη στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το γ’ τρίμηνο του 2014, καθώς και για το τρίτο καλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τη Μεγάλη Ύφεση.

Τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας ανάπτυξη 2,2%, αντί του 2% που είχε αναφερθεί αρχικά.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση, μετά από υποχώρησή τους στο α’ τρίμηνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτήρισε «σπουδαία και πολύ βιώσιμα» τα στοιχεία για το ΑΕΠ, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταγράψει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 13 ετών, προσθέτοντας ότι αριθμοί του επόμενου τριμήνου θα είναι «εξαιρετικοί».

Ωστόσο, ο δείκτης τιμών για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο β’ τρίμηνο, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,5% του πρώτου τριμήνου, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την κεντρική τράπεζα από μια «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα