Αναδιάρθρωση δανείων χωρίς κούρεμα για την Ι. Μπουτάρης Οινοποιητική

Έπειτα από ένα μακρύ διάστημα συζητήσεων, η Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική ΑΕ και οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha, ETE, Eurobank, Πειραιώς) συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανείων της, τα οποία θα αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας. Παράλληλα οι οφειλές της εταιρείας προς το δημόσιο,

τα ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους (προμηθευτές κ.α.) θα πραγματοποιηθούν σε 180 δόσεις, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει στο 100% των οφειλών της.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου και βασίστηκε στο επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε η εταιρεία σε συνεργασία με τον σύμβουλο επιχειρήσεων της Deloitte and Touche.

Η οικογένεια Μπουτάρη, ως κύριοι μέτοχοι, εγγυήθηκαν τη συμφωνία η οποία έχει υποβληθεί για επικύρωση από το Πρωτοδικείο Ημαθίας, ώστε να αποκτήσει και νομική ισχύ, στα πλαίσια του νόμου περί εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των εταιρειών (άρθρο 106β του Ν. 3588/2007). Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ορισθεί για τις 8 Φεβρουαρίου.

Σε αντίθεση με ό,τι έχουμε δει έως τώρα σε ανάλογες συμφωνίες, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά τη σωτηρία της Μαρινόπουλος, δεν προβλέπει “κούρεμα” χρεών ούτε την είσοδο κάποιου νέου επενδυτή στην εταιρεία. Πάντως, προβλέπει, την πώληση θυγατρικών εταιρειών. Επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας προβλέπουν:

- Ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών της εταιρείας.

- Χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας.

- Ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε 15 έτη.

- Περίοδο χάριτος 1 έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι.

- Πώληση θυγατρικών εταιρειών.

- Σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο, όλων των προμηθευτών της εταιρείας.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή θα συντελέσει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η εταιρεία για ανάπτυξη των πωλήσεων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βελτίωση της μικτής της κερδοφορίας, ενίσχυση της ρευστότητας και μείωση των λειτουργικών της δαπανών. «Η κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων σε αυτήν την επικερδή για όλους συμφωνία, αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην ομαλοποίηση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε τα χρόνια αυτά της οικονομικής κρίσης, επαναφέροντάς μας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανταποκρινόμενοι στη μακρόχρονη ιστορία μας και το χρέος μας για την ανάπτυξη του ποιοτικού ελληνικού οίνου», ήταν το σχόλιο του Προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνου Σ. Μπουτάρη.

Σημειώνεται πως η Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. στις 30 Ιουνίου 2016 είχε σε επίπεδο ομίλου σύνολο υποχρεώσεων 46,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 38,93 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες. Μάλιστα υποχρεώσεις 24 εκατ. ευρώ είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Οι πωλήσεις του ομίλου, που πραγματοποιεί εξαγωγές σε 45 χώρες, ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ και τα συνολικά αποτελέσματα προ φόρων σε ζημιές 678 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει έξι οινοποιεία στην Ελλάδα σε Νάουσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μαντινεία, όπως και στην Αττική, που αποτελούν ζώνες Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π), Επιπλέον, διαθέτει ένα έβδομο οινοποιείο στη νότια Γαλλία, στην οινοπαραγωγική ζώνη του Ρουσιγιόν στο Λανγκντόκ (Languedoc-Roussillon). Οι θυγατρικές του ομίλου είναι η Καμπάς Οινοποιητική ΑΕ (κατέχει το 99,5%), ενώ κατά 100% θυγατρικές είναι η Κύμη Εμφιαλωτική ΑΕ, η Millesime, η Τροφοδομική και η Μίδας

Keywords
Τυχαία Θέματα