Ακιντζί: Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν βλέπει την ασφάλειά του σε διεθνείς δυνάμεις, αλλά στις εγγυήσεις της Τουρκίας


Για ανταλλαγή μη δεσμευτικών απόψεων για το σύστημα εγγυήσεων μετά τη λύση του Κυπριακού, έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τονίζοντας ότι οι εγγυήσεις πρέπει να δημιουργούν ασφάλεια και για τις δύο κοινότητες ώστε να μην αισθάνονται είτε οι Ελληνοκύπριοι είτε οι Τουρκοκύπριοι ότι απειλούνται.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι με τη λύση θα δημιουργηθεί μια νέα

δομή και το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων θα προσαρμοστεί ανάλογα σε αυτή τη νέα κατάσταση. Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο 'τουρκοκυπριακός λαός' δεν βλέπει την ασφάλειά του σε διεθνείς δυνάμεις, αλλά στις εγγυήσεις της Τουρκίας. Θεωρώ ότι είναι ωφέλιμο να το τονίσω αυτό άλλη μια φορά. Δεν είμαστε στο 1960. Το 2016 σίγουρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές από το 1960. Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι με μια λύση θα δημιουργηθεί μία νέα δομή. Η νέα δομή της διζωνικής, δικοινοτικής, ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, από δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες, θα δημιουργήσει τα πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά αυτών των συνθηκών. Σίγουρα και το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων θα προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση».

Με τρόπο που θα λαμβάνεται υπόψη σε αυτή τη νέα δομή, είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όπου και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ασφάλεια, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι η ρύθμιση της ασφάλειας για μια πλευρά δεν πρέπει να δημιουργεί την έννοια της απειλής για την άλλη πλευρά.

«Σήμερα ως Τουρκοκύπριος και Ελληνοκύπριος ηγέτης κάναμε μια ανταλλαγή απόψεων που δεν είναι δεσμευτικές στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Να μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία Ασφάλειας και Συμμαχιών είναι μια διεθνής συμφωνία. Η τελευταία της μορφή θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα σε μια πενταμερή διάσκεψη».

Ο Μουσταφά Ακιντζί παρέπεμψε τέλος στις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα ότι στόχος είναι ένα σύστημα όπου και οι δύο θα αισθάνονται ασφαλείς και πως Τουρκία και Ελλάδα άρχισαν ανεπίσημα την συζήτηση για το κεφάλαιο των εγγυήσεων και πως ήρθε η ώρα αυτά να συζητηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα