Ακέφαλος μέχρι νεωτέρας ο ΟΣΕ

Της Μαριάννας Τζάννε

Στους γρίφους πλήθους εκκρεμών συμβάσεων, σε διαφωνίες κορυφής αλλά και σε ένα σοβαρό έλλειμμα επικοινωνίας και συνεργασίας, αναζητούνται τα αίτια της αποπομπής της διοίκησης του ΟΣΕ που αποφάσισε αιφνιδίως ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Σπίρτζης, πριν λίγες μέρες.

Όσοι εκτιμούν ότι η απομάκρυνση των δύο στελεχών που αποτελούν επιλογή ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά αίτια, συμφωνούν στην άποψη ότι η καθαίρεση του κ. Κώστα Πετράκη

από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Γιώργου Αποστολόπουλου (σ.σ επιλογής του κ. Σπίρτζη) από τη θέση του Προέδρου ήταν προδιαγεγραμμένη. Άλλωστε τον τελευταίο χρόνο ήταν πιο συχνή η επικοινωνία δια αλληλογραφίας και σχεδόν ανύπαρκτος ο απευθείας διάλογος και η συνεργασία. Την παραίτηση του κ. Πετράκη είχε ζητήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός, καταλογίζοντας ευθύνες στην διοίκηση σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς του ΟΣΕ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος είχε αρχικά υποβάλλει παραίτηση, την οποία όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι γρήγορα ανακάλεσε, επικαλούμενος ότι οι λόγοι της παραίτησης είχαν εκλείψει.

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το newmoney.gr, κάνουν λόγο για σοβαρές πλημμέλειες της διοίκησης σε διάφορους κρίσιμους τομείς του σιδηροδρόμου. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ίδρυση της Ακαδημίας για την εκπαίδευση τεχνικών του ΟΣΕ, το οργανωτικό μπάχαλο στην λειτουργία του Οργανισμού, βάζοντας θέματα επιλογής και κατανομής προσωπικού αλλά και τις πολλαπλές δικαστικές αντιδικίες, για τις οποίες όπως σημειώνεται, πολλές φορές ο Οργανισμός καταδικαζόταν χωρίς να υπάρχει φυσική παρουσία για την νομική του υπεράσπιση. Το υπουργείο εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένο και με την συνολική εικόνα απαξίωσης του ΟΣΕ αλλά και με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις μελέτες συντήρησης και στα υπόλοιπα έργα εκσυγχρονισμού.

Όπως αναφέρουν, οι καθυστερήσεις αυτές σπρώχνουν την ιδιωτικοποιημένη πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και τους νέους παίκτες του ελληνικού σιδηροδρόμου στην διεκδίκηση αποζημιώσεων. Η απελευθέρωση της αγοράς και η εμφάνιση νέων παικτών (Rail Cargo-Goldair , Piraeus Europe Asia Rail Logistics), δηµιουργούν νέα δεδοµένα για τον ΟΣΕ, ο οποίος µέχρι σήµερα λειτουργούσε σε ένα πλαίσιο κρατικού προστατευτισµού. Οι ιδιώτες έρχονται µε απαιτήσεις από το δίκτυο και πιέζουν να προχωρήσουν τα έργα αναβάθµισης και εκσυγχρονισµού για να διασφαλίσουν την ποιότητα αλλά και τους χρόνους παράδοσης των εµπορευµάτων τους. Οι υπάρχουσες συνθήκες του ελληνικού σιδηροδρόμου εξακολουθούν να μην παρέχουν αυτή την ασφάλεια.

«Αρνηθήκαμε κάθε συναλλαγή που έθιγε το δημόσιο συμφέρον»

Η απελθούσα διοίκηση του ΟΣΕ δεν κρύβει την πικρία της για τον τρόπο της αποπομπής και υποστηρίζει ότι τα πενιχρά οικονομικά μέσα του Οργανισμού δεν του επέτρεψαν να τρέξουν νωρίτερα τα έργα. Οι πόροι αυτοί ως ένα βαθμό εξασφαλίστηκαν με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Νιώθουμε υπερήφανοι γιατί ακόμη και στα δύο τραγικά δυστυχήματα που συνέβηκαν στην θητεία μας δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα ασφάλειας και κακής συντήρησης του δικτύου». Αναφέρονται επίσης στην συμβολή της σε μια σειρά από συμβάσεις όπως η ηλεκτροκίνηση από Πειραιά έως το Λιανοκλάδι, το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών, το σύστημα GSMR κ.α «Αρνηθήκαμε κάθε συναλλαγή που έθιγε το δημόσιο συμφέρον» επισημαίνουν και συνδέουν την απομάκρυνσή τους από το τιμόνι του ΟΣΕ με την άρνησή τους να κλείσουν άρον- άρον την προβληματική σύμβαση της Singular Logic με τον ΟΣΕ αλλά και την διεκδίκηση τόκων υπερημερίας από μεγάλο προμηθευτή του Οργανισμού στον τομέα των συντηρήσεων τρένων.

Η σύμβαση με τη SingularLogic

Η Singular Logic συμμετείχε σε διαγωνισμό συνολικού ύψους άνω των 8 εκ. ευρώ που είχε προκηρύξει ως ενιαίος όμιλος, ο ΟΣΕ το 2004. Ο διαγωνισμός αφορούσε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η σύμβαση, αφού πέρασε από σαράντα κύματα κατέληξε πριν από οκτώ χρόνια στα δικαστήρια.

Πρωτόδικα η εταιρεία έχασε ωστόσο άσκησε έφεση και σήμερα διεκδικεί από τον Οργανισμό περί τα 4 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως στο μεταξύ η προηγούμενη διοίκηση (Παναγιώτη Θεοφανόπουλου) επέστρεψε τις εγγυητικές επιστολές στην εταιρεία, ο Οργανισμός σήμερα εμφανίζεται με μεγάλα βαρίδια, ανίσχυρος και νομικά έκθετος. Το υπουργείο κατά πληροφορίες ασκούσε πίεση στην διοίκηση να κλείσει την υπόθεση με διαιτησία. Ωστόσο καμία από τις προτεινόμενες λύσεις δεν επιλέχθηκε, oύτε καν η πρόταση για την ανάθεση της υπόθεσης σε ανεξάρτητο διαμεσολαβητή, η οποία απορρίφθηκε από το ΔΣ του ΟΣΕ.

Στους παράγοντες που φαίνεται ότι επιδείνωσαν το βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών προβάλλει και η στάση που κράτησε στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ο Οργανισμός. Στο υπουργείο Υποδομών καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Πετράκη για την άρνησή του να εκδώσει το πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σταθμό του αεροδρομίου χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαν να κλείσουν οι μπάρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία πρόκειται να ανακοινώσει εντός των επομένων ημερών την νέα διοίκηση διαψεύδοντας τις πληροφορίες που ήθελαν να τοποθετείται στο τιμόνι του ΟΣΕ ο επικεφαλής της εταιρείας τροχαίου υλικού κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα