Αισιόδοξα μηνύματα για το δολάριο – Εβδομαδιαία άνοδος 1%

Κάτω από το υψηλό των 8 εβδομάδων διαπραγματεύτηκε το δολάριο έναντι του γεν, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται τώρα στο αν τα νεότερα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ θα αποτελέσουν τον καταλύτη για περαιτέρω κέρδη του αμερικανικού νομίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, το δολάριο υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του γεν, στα 113,70, από το υψηλό

8 εβδομάδων στα 114,38 γεν.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 1% (0,8%) και βρέθηκε κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων, καθώς οι ισχυρές τιμές παραγωγού και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο. Αυτό, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οφείλεται εν μέρει στο αποτέλεσμα μιας ευρείας αλλαγής της εστίασης της αγοράς από την πολιτική, στη νομισματική πολιτική. Συνολικά τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον α' γύρο των γαλλικών εκλογών στις 23 Απριλίου, το δολάριο κατέγραψε κέρδη άνω του 4%

«Το δολάριο "κρατά" σε εκπληκτικό βαθμό έναντι του γεν και η αγορά φαίνεται πως έχει μια πολύ αισιόδοξη εκτίμηση», αναφέρει ο επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής της Mizuho Securities στο Τόκιο, Masafumi Yamamoto.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η αβεβαιότητα για το μομέντουμ της αμερικανικής ανάπτυξης και οι ανησυχίες για τις πολιτικές αναταράξεις στις ΗΠΑ μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του επικεφαλής του FBI, James Comey, ίσως περιορίσει το πεδίο για βραχυπρόθεσμα κέρδη για το δολάριο. Οι ανησυχίες έγκεινται στο ότι η πρόσφατη αναταραχή στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες Trump να εφαρμόσει τις υποσχόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα τόνωσης.

«Το δολάριο ενδέχεται να διαπραγματευτεί στην περιοχή ων 112-115 γεν για λίγο», αναφέρει ο Masashi Murata, της Brown Brothers Harriman, προσθέτοντας ότι ίσως πάρει λίγο χρόνο μέχρι να σπάσει το επίπεδο των 115 γεν.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου κατά 0,1% στο 1,0870 δολ., ωστόσο από τις αρχές της εβδομάδας έχει υποχωρήσει κατά 1,2%. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, αυτήν εβδομάδα έφτασε σε υψηλό έξι μηνών και συγκεκριμένα στο 1,1024 δολ., μετά τη νίκη Μακρόν στη Γαλλία.

Χ.Ρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα