Αιφνίδια παραίτηση του Τσέχου πρωθυπουργού

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Bohuslav Sobotka, μετά την έντονη σύγκρουση που είχε με τον δισεκατομμυριούχο υπουργό Οικονομικών, Andrej Babis και μόλις έξι μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές.

Επρόκειτο για μία αναπάντεχη κίνηση, με τον κ. Sobotka να ανακοινώνει ότι εντός της εβδομάδας θα υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του, στον πρόεδρο της χώρας, Milos Zeman, εντός της εβδομάδας.

Τα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης

θα πρέπει να δημιουργήσουν μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο, ή θα συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.

Η παραίτηση ακολουθεί μία έντονη σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, μετά τη δήλωση του κ. Sobotka ότι ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε είτε «σε κάποιες φορολογικές παρατυπίες, είτε σε φοροδιαφυγή», το χρονικό διάστημα που «έστηνε» την επιχειρηματική του αυτοκρατορία.

Ο κ. Babis από την πλευρά του έχει, επανειλημμένα, αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. «Δεν μπορώ να αντέξω την ευθύνη να είμαι πλέον πρωθυπουργός», δήλωσε ο κ. Sobotka και προσέθεσε «έλαβα τη μόνη λογική απόφαση και αυτή είναι ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί».

Η πολιτική αστάθεια έχει μετατραπεί σε... σήμα-κατατεθέν της Τσεχίας, καθώς έξι κυβερνήσεις έχουν ανέβει και έχουν πέσει από την εξουσία την τελευταία 10ετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα