Αυξήθηκαν οι πλούσιοι σε Αμερική και Ιαπωνία – Μειώθηκαν στη Βρετανία λόγω Brexit

H Ιαπωνία αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής στην αύξηση του αριθμού των πλουσίων το τελευταίο δωδεκάμηνο , με τον πλούτο των νοικοκυρών της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 19% σε 24 τρισ. δολάρια, μεταξύ άλλων και λόγω της ανατίμησης του γεν έναντι του δολαρίου.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των πλούσιων εκτοξεύθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, σε 85 τρισ. δολάρια, ενώ ο

αριθμός τους αυξήθηκε από τα 13.271 στα 13.554 άτομα. Αυτό προκύπτει από τη φετινή έκθεση της Credit Suisse, η οποία εξετάζει τον αριθμό όσων έχουν πλούτο άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, εμφανίζεται η Βρετανία όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων σημείωσε πτώση 15%, καθώς το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ, προκάλεσε τη βουτιά της στερλίνας που υποχώρησε σε χαμηλά έως και 30 ετών, ενώ πλήγμα δέχθηκε και το χρηματιστήριο.

Πιο αναλυτικά, ο πλούτος των βρετανικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 1,5 τρισ. δολάρια ή 10%, στη διάρκεια των 12 μηνών μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ως «άμεση συνέπεια» του δημοψηφίσματος για το Brexit, τονίζει η ελβετική τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της για τον παγκόσμιο πλούτο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ένα ταραχώδες τέλος του 2015 προς το 2016, με απότομες πτώσεις στις ισοτιμίες και το χρηματιστήριο να ακολουθούν το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ», εξηγεί η Credit Suisse στο κείμενό της και εκτιμά ότι «η προοπτική είναι πολύ αβέβαιη, τόσο για την οικονομία όσο και για τον πλούτο των νοικοκυριών».

Ο ιδιωτικός πλούτος ύψους 14 τρισ. δολαρίων της Βρετανίας, μοιράζεται μεταξύ 49 εκατ. ενηλίκων, από τους οποίους σχεδόν το 5% έχει ένα εκατομμύριο δολάρια ή παραπάνω. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου πυροδότησε μια πτώση 15% στη στερλίνα φέτος και έστειλε το τοπικό χρηματιστήριο στην μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά του από το 2008 και τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παρότι οι μετοχές έχουν ανακάμψει από τότε, η χώρα έχει έρθει αντιμέτωπη με πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, κυρίως γύρω από τους όρους του μελλοντικού διαζυγίου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία αντιστοιχούν στους μεγαλύτερους αριθμούς των νέων εκατομμυριούχων, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με ένα εκατομμύριο δολάρια ή παραπάνω, αυξήθηκε κατά 596.000 σε 32,9 εκατ.

Οι χώρες που αναμένεται να καταγράψουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους αριθμούς εκατομμυριούχων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι η Κίνα –με αναμενόμενη ανάπτυξη 73%-, καθώς και η Ινδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Ο παγκόσμιος πλούτος ενισχύθηκε κατά 1,4% σε 256 τρισ. δολάρια τους 12 αυτούς μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ποσοστό που αντανακλά άτονη οικονομική ανάπτυξη, ενώ αναμένεται να αγγίξει τα 334 τρισ. δολάρια μέχρι το 2021, εκτιμά η ελβετική τράπεζα.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων έχουν 140.900 άτομα σε όλο τον κόσμο με τους μισούς εξ αυτών να βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική. Στην Ευρώπη ζει το 21% των πάμπλουτων. Σημαντική θέση στην κατάταξη του παγκόσμιου πλούτου έχει και η Ελβετία, η οποία έρχεται μονίμως πρώτη με κριτήριο τον κατά κεφαλήν πλούτο, αφού από το 2012 και μετά, ο πλούτος ανά ενήλικο υπερβαίνει μονίμως τα 500.000 δολάρια. Φέτος, το σύνολο του πλούτου των νοικοκυριών ανέρχεται σε 3,5 τρισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 1,4% του παγκόσμιου πλούτου.

.

Keywords
Τυχαία Θέματα