Αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων και μείωση των οδικών τον Ιούλιο

Της Στεφανίας Σούκη

Αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 9,8% για το μήνα Ιούλιο και κατά 15,1% στο επτάμηνο καταγράφηκε στα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας, με βάση τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Sete Intelligence καταγράφεται

μείωση των διεθνών οδικών αφίξεων για τον περασμένο μήνα κατά 2,1%, ενώ από την αρχή του έτους, για την περίοδο του επταμήνου παρατηρείται άνοδος στις οδικές αφίξεις κατά 1,5%.

Συγκεκριμένα οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου ανήλθαν στα 11,5 εκατομμύρια επιβάτες, από 10 εκατ. το επτάμηνο του 2017, ενώ μόνο για το μήνα Ιούλιο το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώθηκε στα 3,83 εκατομμύρια από 3,5 εκατ. τον Ιούλιο του 2017. Στο επτάμηνο, τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση 12,8% (κατά 945 χιλ. επιβάτες και η Αθήνα παρουσίασε αύξηση 21,8% (κατά 571 χιλ.), ενώ μεγάλη αύξηση σε επίπεδο διαφορών σημείωσαν τα αεροδρόμια τoυ Ηρακλείου +162 χιλ./+9,6%, της Κέρκυρας +132 χιλ./+18,4%, και της Ρόδου +119 χιλ./+10,2%.

Ως προς τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, για το 2018 παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά +13,4% ή σχεδόν 2,1 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν και +12,4% ή σχεδόν 912 χιλ. για την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου.
Οσον αφορά τις οδικές αφίξεις αυτές ανήλθαν στο επτάμηνο στα 6,5 εκατομμύρια, με βάση τα στοιχεία από τους μεθοριακούς σταθμούς.

Οι τιμές

Τον Ιούλιο, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού, παρά τις πολύ υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίσταται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών.

Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι 3 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ήταν η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενώ οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για την ελληνική αγορά, πολύ δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Σκιάθος, η Ίος, η Πάρος και τα Χανιά.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ιουνίου αυξημένη κατά +22,3% σε σχέση με τον Ιούνιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +16,0%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +19,1% και +18,9% αντίστοιχα. Δηλαδή παρατηρείται σημαντική αύξηση αφίξεων ενώ παραμένει σταθερή η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη.

Την ίδια στιγμή βελτίωση δείχνουν οι Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης των περισσότερων αγορών του ελληνικού τουρισμού, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Εξαίρεση αποτελούν – οι σημαντικές για την Ελλάδα - αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Οι εξελίξεις διεθνώς

Το Sete Institute αναφέρεται και στις εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς, επισημαίνοντας ότι σουηδικό δικαστήριο απαγόρευσε στην Booking.com να επιβάλει ρήτρες parity στα συμβόλαιά της με τα ξενοδοχεία της χώρας. Με τις ρήτρες αυτές η Booking.com απαγορεύει στα αντισυμβαλλόμενα ξενοδοχεία να προσφέρουν καλύτερους όρους στην ιστοσελίδα τους σε σχέση με αυτούς που προσφέρουν στην Booking. Παρόμοιες αποφάσεις δικαστηρίων έχουν εκδοθεί και σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, ενώ συμπληρώνονται δέκα χρόνια λειτουργίας της Airbnb, διάφορες χώρες εντείνουν τον έλεγχο λειτουργίας της πλατφόρμας καθώς και άλλων παρόμοιων πλατφορμών. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη επέβαλε στην Airbnb να δίνει τα στοιχεία των οικοδεσποτών με τους οποίους συνερ-γάζεται προκειμένου να εντοπισθούν παράνομα ξενοδοχεία.

Επίσης, στην Ισπανία, εξετάζεται η υπαγωγή των ενοικιαζομένων σπιτιών σε μητρώο εθνι-κής εμβέλειας, με ενιαία κριτήρια στην τουριστική μίσθωση σπιτιών με διπλό στόχο: αφενός τον έλεγχο του προϊόντος και αφετέρου την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές.

Τέλος, ο Δήμος της Μαδρίτης ανακοίνωσε ένα πλαίσιο λειτουργίας με το οποίο οι τουριστικές μισθώσεις στο κέντρο της πόλης αφενός θα ελέγχονται αφετέρου θα μπορούν να λάβουν χώρα μόνο σε οικήματα με ανεξάρτητη είσοδο και χωλ μετά την είσοδο του κτιρίου και πριν την είσοδο του καταλύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα