Αύξηση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης με ώθηση από τις τιμές ενέργειας

Ελαφριά υποχώρηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, λόγω της απότομης επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών της ενέργειας, αλλά ο δομικός πληθωρισμός - που παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της πολιτικής της - ήταν ελαφρώς υψηλότερος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησαν 1,0% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση - σε συμφωνία με προηγούμενες εκτιμήσεις και προσδοκίες της αγοράς.

Οι τιμές ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,9% τον προηγούμενο και ήταν κατά 2,7% υψηλότερες από ό, τι τον Ιανουάριο του 2018, επιβραδύνθηκαν απότομα από το ποσοστό του 5,5% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο και 9,1% το Νοέμβριο.

Χωρίς τους συγκυριακούς δείκτες της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων - ή αυτό που η ΕΚΤ ονομάζει δομικό πληθωρισμό - οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας αύξηση 1,2% σε ετήσια βάση, επιταχύνοντας από 1,1% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο.

Η Eurostat ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές καταναλωτή προήλθε από τις υπηρεσίες, οι οποίες συνεισέφεραν 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο συνολικό ετήσιο αποτέλεσμα, ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό με 0,36 μονάδες και ενέργεια 0,26 ποσοστιαίες μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα