Αύξηση 16% στις αγορές εξοχικών από ξένους στο επτάμηνο

Ανάκαμψη από τα επίπεδα του 2015 παρουσίασαν οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσοστό της αύξησης για την αγορά κυρίως εξοχικών κατοικιών, ανέρχεται στο 16% για το επτάμηνο του 2016 και εκτιμάται ότι εισέρρευσαν στη χώρα ποσά άνω των 115 εκατ. ευρώ και αυτό, παρά το ότι κατά το φετινό α' τρίμηνο

είχε σημειωθεί πτώση 14,4% σε ετήσια βάση, με τις επενδύσεις να υποχωρούν σε 42 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. το α' τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, συνολικά το 2015 είχαν εισρεύσει 160 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 είχαν επενδυθεί 250 εκατ. ευρώ (μείωση 36% από έτος σε έτος).

Οι προτιμήσεις των ξένων αγοραστών επικεντρώνονται κυρίως στην αγορά εξοχικών κατοικιών, καθώς οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει κατά μ.ο. κατά 50% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Εξάλλου, τα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 50.000 – 60.000 σε όλη τη χώρα.

Το ενδιαφέρον για ακίνητα στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ελούντα και Κέρκυρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, Algean Property, έχει ενισχυθεί, με τις συναλλαγές να καταγράφουν άνοδο κατά 20%. Ωστόσο, η συνολική δραστηριότητα των αγοραπωλησιών ακινήτων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, με υποχώρηση 30% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα