Αυξάνονται τα σύννεφα του εμπορικού πολέμου - Πέφτουν τα χρηματιστήρια

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τζανγκ Χανχούι δήλωσε σήμερα ότι η εσκεμμένη πρόκληση εμπορικών διενέξεων αποτελεί «γυμνή οικονομική τρομοκρατία», καθώς το Πεκίνο μοιάζει να ανεβάζει τον τόνο εν μέσω του διευρυνόμενου και κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου στον οποίο έχει εμπλακεί με τις ΗΠΑ.

Ο Τζανγκ έκανε το σχόλιο αυτό όταν ερωτήθηκε σχετικά τον εμπορικό πόλεμο, καθώς ενημέρωνε δημοσιογράφους για την επικείμενη επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα.

«Το

να προκαλούνται με αυτόν τον τρόπο, εσκεμμένα, εμπορικές διενέξεις, είναι γυμνή οικονομική τρομοκρατία, οικονομική δολοφονία, οικονομικός εκφοβισμός», στηλίτευσε ο διπλωμάτης.

Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

Τα σύννεφα του εμπορικού πολέμου έφεραν νέα πτώση 0,83% στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.138,24 μονάδες, χάνοντας πάνω από 200 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,83%. O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στο κλείσιμο της συνεδρίασης κατέγραψε απώλειες 0,79%, κλείνοντας στις 7.547,31 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 2.783,02 μονάδες, με πτώση 0,69%.

Η πτώση αυτή σε συνδυασμό με την περαιτέρω μοκρή κάμψη των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων, στο επίπεδο του 2,262%, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.

Tη σκυτάλη των απωλειών πήρε σήμερα η Ασία με τον κινεζικό Shanghai Composite να χάνει σχεδόν 1% νωρίτερα και τον Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί κατά 0,5%. Στη συνέχεια οι δυο δείκτες μετρίασαν τις απώλειες στο -0,53% και -0,29% αντίστοιχα.

Οι δεικτοβαρείς μετοχές Fast Retailing και Softbank Group έχασαν άνω του 1% έκαστη. Ο ευρύτερος Topix επίσης υποχώρησε κατά σχεδόν 0,6%.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 χάνει 0,74% με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες σε πτώση.

Ο νοτιοκορεατικός Kospi κινείται σε αντίθετη τροχιά κερδίζοντας 0,77%, με τις μετοχές της Samsung Electronics και της SK Hynix να κερδίζουν έδαφος. Ο MSCI για τις μετοχές Ασία πλην Ιαπωνίας ενισχύεται οριακά φθάνοντας νωρίτερα σχεδόν τις 500 μονάδες.

Πτωτικά ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που υποχωρεί κατά 0,45%.

Όπως ανέφερε στο CNBC, Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Rob Carnell, «οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν ρίξει το γάντι η μια στην άλλη. Και οι δυο πλευρές είναι πολύ σοβαρές πια (σσ. στις απειλές τους) γι' αυτό και οι αγορές αντιδρούν τόσο άσχημα. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να δούμε πού μπορεί να σταματήσει αυτή η εκατέρωθεν επίθεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα