Αυξάνεται η πίεση στην Τερέζα Μέι να εγκαταλείψει τη συμφωνία για το Brexit

Η πίεση στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May αρχίζει να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη: να αποσύρει το σχέδιο της για το Brexit ή να αντιμετωπίσει μια καταστροφική ήττα στο Κοινοβούλιο.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν σε συμφωνία μετά από 16 μήνες συνομιλιών, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο. Όμως καθώς η εγχώρια αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος, η πιθανότητα να κλείσει γρήγορα η συμφωνία φαίνεται να εξασθενεί. Η λίρα υποχώρησε.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο της May,

αλλά μέχρι και αργά την Κυριακή δεν υπήρξαν σημάδια περαιτέρω προόδου. Εάν η Μay θέλει μια συμφωνία τον Νοέμβριο - όπως ελπίζουν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις - αυτή την εβδομάδα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να διαχειριστεί το διχασμένο υπουργικό συμβούλιο.

Η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας διαζυγίου μέσω ενός διαιρεμένου Κοινοβουλίου ήταν πάντα η μεγαλύτερη πρόκληση της May. Όμως, καθώς οι διάφορες παρατάξεις που αντιτίθενται στην προσέγγιση της May επιταχύνουν τις προειδοποιήσεις τους, φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο από ότι έχει υπολογίσει η ίδια.

Οι συντηρητικοί βουλευτές υπέρ του Brexit ένωσαν τις δυνάμεις τους την Κυριακή με το Βόρειο Ιρλανδικό κόμμα που στηρίζει τη μειοψηφική κυβέρνηση της May. Απειλούσαν να απορρίψουν τη συμφωνία, έστω κι αν καταφέρει να πείσει το υπουργικό συμβούλιο να το εγκρίνει τις επόμενες ημέρες.

Οι Brexiteers θέλουν ένα καθαρό διαζύγιο από την ΕΕ, ώστε η Βρετανία να μπορέσει να διεκπεραιώσει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο και να ανακτήσει τον έλεγχο των κανονισμών και της νομοθεσίας. Φοβούνται ότι οι εγγυήσεις που προσφέρει η May για να αποφύγουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία, θέτουν σε κίνδυνο να «δεθεί» το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ για πάντα. Οι βουλευτές της Βόρειας Ιρλανδίας ανησυχούν ότι η περιοχή θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τη Βρετανία.

Ένα νέο μέτωπο

Από την άλλη πλευρά της συζήτησης, υπάρχει αυξανόμενη κριτική στην May μεταξύ των συντηρητικών της ΕΕ, με την παραίτηση του κ. Jo Johnson ως υπουργός Μεταφορών την Παρασκευή να προκαλέσει εικασίες ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλοι. Ο Johnson, ο αδελφός του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε για δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς είπε ότι ο χειρισμός των συνομιλιών από την May είχε αφήσει τη Βρετανία να επιλέξει μεταξύ της παράδοσης στην κυριαρχία της ΕΕ ή το χάος από μια έλλειψη συμφωνίας.

Η πρώην υπουργός Παιδείας Justine Greening πήρε θέση την Κυριακή υποστηρίζοντας την κίνηση του Johnson και επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ένα άλλο δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει ακόμα πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να επαναληφθεί το δημοψήφισμα του 2016, αλλά αν οι περισσότεροι Tories ψηφίσουν υπέρ, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο για την May να εγκριθεί η συμφωνία της.

Η May ελπίζει ότι ορισμένοι βουλευτές του εργατικού κόμματος θα καταλήξουν να ψηφίσουν για τη συμφωνία της, ιδιαίτερα όσοι εκπροσωπούν τις εκλογικές περιφέρειες που είναι υπέρ του Brexit. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για το Brexit, Keir Starmer, επανέλαβε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τα μέλη του Κοινοβουλίου να παραδοθούν σε μια κακή συμφωνία από φόβο να βγουν από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα