Αυτόματοι, πια, οι παραλληλισμοί του ιταλικού με το βρετανικό δημοψήφισμα

Ο Μatteo Renzi προσπαθεί να αποποιηθεί το "φάντασμα" του Brexit. Το πρόβλημα είναι πως το φάντασμα δεν τον αφήνει σε ησυχία. Αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία αφορά τη συνταγματική αλλαγή, ενώ το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν για παραμονή ή μή στην ΕΕ, τα δύο δεν μπορούν παρά να παραλληλιστούν.

Ιδού πέντε σημεία

στα οποία ο Renzi ακολούθησε παρόμοια τακτική με τον David Cameron.

Έπρεπε να το ρισκάρει;

Ο Renzi πίστευε πως οι Ιταλοί υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις του μετά από την τεράστια ψήφο υπέρ του κόμματός του το 2014. Οπότε πόνταρε τα πάντα στο δημοψήφισμα, χρησιμοποιώντας το ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ενώ ανέφερε πως εάν χάσει, θα παραιτηθεί.

Ο Cameron βρισκόταν σε αντίστοιχη θέση μετά από τη νίκη του το Μάιο του 2015, όταν και ανακοίνωσε το δημοψήφισμα. Ο ίδιος έλεγε πως δε θα παραιτηθεί εάν χάσει το δημοψήφισμα, αλλά πολλοί λίγοι – και δικαίως- τον πίστεψαν.

Ο σύμβουλος

Ο Jim Messina, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Barack Obama ήταν αυτός που συμβούλεψε και την πλευρά του Remain, ενώ η ομάδα του Renzi τον έχει συμβουλευτεί πολλάκις.

Υποτίμηση της δυσαρέσκειας

Από τη στιγμή της αποκάλυψης της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας το 2014, ο Renzi έχει παρακολουθήσει ως τρίτος, την αύξηση του λαϊκιστικού κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο "παίζει" σε παρόμοιο πεδίο με το Βρετανικό UKIP.

Tα λάθη

O Cameron εναντιωνόταν της ΕΕ για αρκετά χρόνια και δεν μπόρεσε να την κάνει να υποχωρήσει σε σημαντικά πράγματα πριν το δημοψήφισμα. Αφού προσέδεσε τη μοίρα του με το αποτέλεσμα, ο Renzi παράλληλα μετέτρεψε το δημοψήφισμα σε κάτι για την παραμονή ή μή του ιδίου στον κυβερνητικό θώκο.

Οι ανησυχίες των επενδυτών

Με τα γκάλοπ να "κλείνουν" την ψαλίδα, οι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε ενδελεχείς αναλύσεις των πιθανών αποτελεσμάτων και του μέλλοντος, αν και λόγω των εκλογών στη χώρα το 2018, η Loredana Federico της UniCredit δεν βλέπει τόση αβεβαιότητα όση στο Brexit.

Tί έπεται;

Ξέρουμε πως τέλειωσε η ιστορία του Cameron. Ο Renzi σκοπεύει να λάβει μέρος σε 200 περίπου events ανά τη χώρα τους επόμενους δύο μήνες για να επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα