Αυτή είναι η νέα γενιά δισεκατομμυριούχων της Ινδίας

Καθώς οι πλουσιότεροι άνδρες της Ινδίας φτάνουν στο εξηκοστό έτος της ηλικίας τους, ερωτήματα διαδοχής, από την νέα γενιά μεγιστάνων, έρχονται στην επιφάνεια, ολοένα και περισσότερο στην χώρα που κατά βάση κυριαρχείται από οικογενειακές εταιρείες.

Το Bloomberg βρήκε κάποια από τα νέα επιχειρηματικά όπλα της Ινδίας, επιλέγοντας αυτούς που είναι κάτω των

35 ετών, με δημόσιο προφίλ και αξία των δισεκατομμυριούχων πατέρων τους που ανέρχεται πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει τα δικά τους πρώτα επιχειρηματικά βήματα, αποφεύγοντας να μείνουν απλά στην σκιά των οικογενειών τους. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν αρχίσει να κινούνται εντός των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ρίξτε μια ματιά σε κάποιους από αυτούς:

Isha και Akash Ambani

Η Isha και ο Akash είναι δύο 25χρονα δίδυμα αδέρφια, γόνοι του πλουσιότερου άνδρα της Ινδίας, Mukesh Ambani. Έχουν προετοιμαστεί ως το «μέλλον» της Reliance Industries Ltd., τον όμιλο 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων του πατέρα τους, καθώς η εταιρεία επεκτείνεται πέρα από την ενέργεια και το πετρέλαιο, σε μια επιχείρηση που έρχεται αντιμέτωπη με τον καταναλωτή. Και οι δύο διορίστηκαν στο συμβούλιο της νέας επιχείρησης, Reliance Jio Infocomm Ltd., αλλά και στην Reliance Retail Ventures Ltd., το 2014. Η Reliance Jio, η οποία θα αρχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, στην συνέχεια αυτού του έτους, έχει χρηματοδοτηθεί με 20 δισεκατομμύρια και έχει στόχο να προσφέρει υπηρεσίες 4G δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο 70% της Ινδίας. Η Isha, πρώην σύμβουλος της McKinsey & Co., ξεκίνησε εμπόριο μόδας εντός του διαδικτυακού εμπορίου της Reliance – εν ονόματι Ajio – στην εβδομάδα μόδας Lakme στο Mumbai, την ινδική εκδοχή της γαλλικής και της ιταλικής εβδομάδας μόδας.

Roshni Nadar

Η μοναχοκόρη του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας, Shiv Nadar, η 34χρονη Roshni, είναι η διευθύνων σύμβουλος και διευθύντρια της HCL Corp., της 7 δισεκατομμυρίων δολάρίων εταιρείας που εμπεριέχει την HCL Technologies Ltd. και την HCL Infosystems Ltd. Η Roshni επέστρεψε στην Ινδία το 2008 μετά από την θητεία της ως παραγωγός ειδήσεων στο Αγγλικό Sky News.

Η εταιρεία που διοικείται από την Roshni, έχει επεκταθεί πέρα από τις απλοϊκές τεχνολογικές επιχειρήσεις. Η HCL Healthcare, σε συνεργασία με την John Hopkins Medicine International, σκοπεύει να γεμίσει το κενό που άφησε το υπό εξαφάνιση έθιμο των ιατρικών οικογενειών, ενώ η HCL Talentcare έχει σκοπό να γεμίσει το κενό των ικανοτήτων στην Ινδία, εκπαιδεύοντας μηχανικούς και άλλους απόφοιτους για την τεχνολογία, τον τραπεζικό τομέα, την ασφάλιση και τα ιατρικά επαγγέλματα.

Η Roshni, είναι επίσης διαχειρίστρια του ιδρύματος Shiv Nadar, το οποίο έχει ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο, μηχανικά κολέγια, σχολεία και ακαδημίες VidyaGyan όπου συμβουλεύονται λαμπροί μαθητές από φτωχές, αγροτικές οικογένειες της Ινδίας. Στόχος της αποτελεί να ανεβάσει το επίπεδο δράσεως και να δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους τους Ινδούς, όπως είπε και η ίδια σε συνέντευξή της τον Νοέμβριο.

Adar Cyrus Poonawalla

Ο 35χρονος γιος του έβδομου πλουσιότερου άνδρα της Ινδίας, Cyrus Poonawalla, είναι συνδεδεμένος με δύο αντίπαλα "στρατόπεδα": την μεγαλύτερη Ασιατική κατασκευαστική εμβολίων και ένα από τα μεγαλύτερα ινδικά εκτροφεία. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στην διαχείριση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Westminster της Αγγλίας, o Adar πήρε τη θέση του πατέρα του και επέκτεινε τις επιχειρήσεις της Serum Institute of India Ltd. πέρα από 140 χώρες, κάνοντας τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον κόσμο.

Όταν δεν δημιουργεί ορούς που σώζουν ζωές ενάντια της διφθερίτιδας, της ιλαράς, της ηπατίτιδας ή των μαγουλάδων, ο Adar εκτρέφει αγωνιστικά άλογα και ασχολείται με αυτοκίνητα. Ο Adar κάποτε μετέτρεψε μια S-Class Mercedes σε ένα "ιπτάμενο" Batmobile, επειδή του το ζήτησε ο γιος του.

Οι Poonawallas επίσης κατέχουν εκτροφείο 343 αγωνιστικών αλόγων. Πέρυσι αγόρασαν μια πρώην κατοικία του Maharaja στο Mumbai έναντι 120 εκατομμυρίων δολαρίων – μια ιδιοκτησία που μέχρι προσφάτως αποτελούσε Αμερικάνικο προξενείο – σαν απόδραση τους για το Σαββατοκύριακο από το σπίτι τους που απέχει 4 ώρες από εκεί.

Το όραμα του Adar αποτελεί να τριπλασιάσει τα έσοδα σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους 7 μήνες, με βάση μια συνέντευξή του τον Σεπτέμβρη, και να προσθέσει προϊόντα συμπεριλαμβανομένων εμβολίων κατά του ιού rota.

Kavin Bharti Mittal

Ο 28χρονος γιος του Sunil Bharti Mittal, κληρονόμησε το επιχειρηματικό μικρόβιο από τον πατέρα του, ο οποίος ξεκίνησε στα 18 φτιάχνοντας άξονες ποδηλάτων και εισάγοντας φορητές γεννήτριες Suzuki πριν την Bharti Airtel Ltd., τον κορυφαίο ασύρματο πάροχο της Ινδίας.

Ο Kavin, στα 20 του, ίδρυσε το AppSpark για να αναπτύξει εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Το 2009, το AppSpark εγκαινίασε μια εφαρμογή για iPhone εν ονόματι Movies Now, η οποία βοηθάει τους χρήστες να αγοράσουν εισιτήρια ταινιών εν κινήσει. Το 2012 ξεκίνησε το Hike Messenger, μια απευθείας εφαρμογή μηνυμάτων παρόμοια με το WhatsApp. Τον Ιούνιο του 2014, το Hike Messenger είχε 20 εκατομμύρια χρήστες, εντάσσοντας μια προσθήκη η οποία επέτρεπε στους εφήβους να φλερτάρουν ιδιωτικά και να κρύβουν τις συνομιλίες από τους γονείς τους. Μέχρι τότε είχε λάβει τουλάχιστον 21 εκατομμύρια από την Bharti Enterprises Pvt. Ltd. και την SoftBank Corp. Τον Αύγουστο του 2014, η Tiger Global Management επένδυσε 65 εκατομμύρια δολάρια.

Η εφαρμογή συνομιλιών, η οποία πλέον επιτρέπει ομαδικές κλήσεις και κοινή χρήση αρχείων, έφτασε τους 100 εκατομμύρια χρήστες νωρίτερα φέτος.

Anand Piramal

Όταν ο 31 ετών γιος του δισεκατομμυριούχου, Ajay Piramal, συνεργάστηκε με τον πατέρα του το 2011, ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια της ιατροφαρμακευτικής ναυαρχίδας του ομίλου, της κατασκευαστικής γυαλιού και της συμβουλευτικής εταιρείας. Αντιθέτως ξεκίνησε την Piramal Realty. Επικεντρώθηκε μόνο στο Mumbai και στα προάστια του, αρνούμενος στον πειρασμό πολλών εργολάβων να επεκταθεί σε όλο το κράτος. "Ο πατέρας μου λέει πρέπει να είσαι σαν εύστροφος γορίλας, ώστε να είσαι ικανός να κινείσαι γρήγορα, αλλά να έχεις το κεφάλαιο να κινηθείς" δήλωσε ο Anand σε συνέντευξή του τον Μάρτιο.

Aalok Shanghvi

Το μεγαλύτερο από τα δυο αδέρφια Shanghvi, ο Aalok, είναι όσο ντροπαλός στα media όσο και ο δισεκατομμυριούχος πατέρας του και δεύτερος πλουσιότερος άνδρας στην Ινδία, Dilip Shanghvi. Ο πατέρας του είναι ο πρώτος γενικός επιχειρηματίας που ξεκίνησε σαν φαρμακευτικός αντιπρόσωπος στην Kolkata την δεκαετία του 80' και εν συνεχεία ίδρυσε την μεγαλύτερη κατασκευαστική φαρμάκων στην Sun Pharmaceutical Industries Ltd., η οποία απέκτησε την Ranbaxy Laboratoires Ltd. και την Taro Pharmaceutical Industries Ltd. - με βάση της την Ινδία – για να δημιουργήσει ένα γενικό παγκόσμιο παραγωγό με ετήσιες πωλήσεις 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Aalok ίδρυσε την PV Powertech Pvt Ltd., η οποία εγκατάστησε ηλιακούς πίνακες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Είναι απόφοιτος μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Michigan, αντίθετα με τον πατέρα του που δεν είχε κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση στην φαρμακευτική.

Ο νεώτερος Shanghvi διαχειρίζεται τη διεθνή εταιρία Sun Pharma, εκτός Ινδίας και Αμερικής.

Ananyashree Birla

Ο δισεκατομμυριούχος Kumar Mangalam Birla αναγκάστηκε να αναλάβει την ηγετική θέση της Aditya Birla Group το 1995, όταν ήταν μόνο 28. Η μεγαλύτερη κόρη του έγινε επιχειρηματίας με την θέλησή της όταν ήταν 17.

Το 2013, η Ananyashree, ξεκίνησε την επιχείρησή της, Svatantra Microfin Pvt. Ltd. για να δανείζει μικρά δάνεια σε αγρότισσες για να αγοράζουν ραπτομηχανές. Πράττοντας έτσι, η έφηβη αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον πατέρα της στον 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων όμιλο – γνωστό για την κατασκευή τσιμέντου, αλουμινίου, ρουχισμό και ασύρματες υπηρεσίες – για να εισαχθεί στην μικροοικονομία, ένα χώρο όπου έχει σχολιαστεί κατά καιρούς για το υψηλό ενδιαφέρον τιμών και για εξαναγκαστική δανειστική τακτική, όπου κατηγορήθηκε για αυτοκτονίες δανειοληπτών στην Ινδία.

Η εταιρεία της έχει επεκταθεί από τότε, σε τουλάχιστον 50 παραρτήματα σε όλη την Ινδία, εξυπηρετώντας 80.000 δανειολήπτες με χαρτοφυλάκιο δανείου 20 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Απρίλιο, με βάση την ιστοσελίδα του. Η 21 ετών επιχειρηματίας τελείωσε το πτυχίο της στα οικονομικά και το management στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τώρα σκοπεύει να ξεκινήσει ένα portal ηλεκτρονικού εμπορίου που θα συγκεντρώνει απρόσιτη χειροτεχνία απ' όλο τον κόσμο. Η Ananyashree και η μητέρα της, Neerja Birla, έχουν επίσης ξεκινήσει την MP Power – η οποία βοηθάει άτομα με διατάραξη ψυχικής υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα