Αegean: Οι προκλήσεις και η σημασία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος

Της Στεφανίας Σούκη

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο της σεζόν παραμένουν θετικές, ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη εποχικότητα, την ίδια στιγμή που η χωρητικότητα από τρίτους αερομεταφορείς είναι σημαντικά αυξημένη φέτος, ενώ και οι τιμή του πετρελαίου σημειώνει σημαντική αύξηση. Παράλληλα, η εικόνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δεν φαίνεται αρκετή να θέσει τις βάσεις για την είσοδο της οικονομίας σε μία σταθερή τροχιά

ανάπτυξης.

Ετσι σχολιάζει η διοίκηση της Aegean τις προοπτικές για το 2018, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο η εταιρεία ανακοίνωσε οριακή αύξηση 1% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους ανακοίνωσε για το α' εξάμηνο της χρήσης η Aegean Airlines με ανάπτυξη δικτύου και προϊόντος σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει η διοίκηση, ο όμιλος παραμένει σημαντικά εξαρτημένος από την πορεία των αφίξεων κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, με το πρώτο και τελευταίο τρίμηνο του έτους να παραμένουν τα πιο αδύναμα τρίμηνα. Σε ό,τι αφορά το ανταγωνιστικό περιβάλλον, η χωρητικότητα από τρίτους αερομεταφορείς είναι σημαντικά αυξημένη για το 2018, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δίκτυο, γεγονός που επηρεάζει τους μέσους ναύλους. Επιπλέον, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει σημαντική αύξηση, γεγονός που εν μέρει μόνο αφομοιώνεται από τις πολιτικές αντιστάθμισης κινδύνου του oμίλου.

Ελληνική οικονομία και τάσεις της αγοράς

Σύμφωνα με τη διοίκηση, όσον αφορά το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, η εικόνα ανάκαμψης δεν φαίνεται αρκετή να θέσει τις βάσεις για την είσοδο της οικονομίας σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης. «Τα στοιχεία της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες δείχνουν μια κόπωση. Αλλά και η πορεία των αγορών, τόσο στο ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και στην αγορά κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ολοκλήρωση του προγράμματος, και της εκ τούτου, δυνητικής πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Επιπλέον, οι αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη το επόμενο διάστημα. Στη βάση αυτών των εξελίξεων, αναδεικνύεται η ανάγκη διασφάλισης ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος στην χώρα μας. Ο εγχώριος τουριστικός τομέας εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού τα επόμενα έτη, αφού η Ελλάδα δύναται να αυξήσει το μερίδιό της στις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, όχι μόνον από ελληνικά κεφάλαια αλλά και από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι οποίες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στον ελληνικό τουρισμό και τις μελλοντικές του προοπτικές», σχολιάζει η διοίκηση των κ.κ. Ευτύχη Βασιλάκη και Δημήτρη Γερογιάννη.

Σε ότι αφορά ειδικά τις τάσεις της συνολικής αεροπορικής κίνησης στην Ελλάδα, η αγορά εσωτερικού στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε οριακά κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σε 7,4 εκ. επιβάτες, λόγω μείωσης κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία όμως αντιστράφηκε με αύξηση 6% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο με την είσοδο και νέων αεροπορικών εταιρειών. Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια εξωτερικού, η συνολική κίνηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 σε 17 εκατ. επιβάτες. Συνεπώς η συνολική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

«Σημειώνουμε ωστόσο ότι αντίθετα με το 2017 η αύξηση της κίνησης υπολείπεται αρκετά της αύξησης της χωρητικότητας από το σύνολο των αεροπορικών εταιρειών, που αναπτύχθηκε με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης πορείας του τουρισμού και της δραστηριότητας του 2017», αναφέρει η διοίκηση του ομίλου Αegean.

Η πολιτική της εταιρείας

Οσον αφορά την πολιτική της εταιρείας το 2018, αυτή εστιάστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε ένα πλαίσιο σταδιακής και λελογισμένης αύξησης της χωρητικότητας, με την ενδυνάμωση του δικτύου και των συνεργιών από την Αθήνα, εν όψει και της σημαντικής επένδυσης ανανέωσης του στόλου που προγραμματίζεται για τα επόμενα έτη (κατά την 22.06.2018, υπεγράφη η συμφωνία με την Airbus για την απόκτηση 30 έως 42 συνολικά αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo).

Η εταιρεία ενέταξε στον στόλο της τρία αεροσκάφη Airbus A321, στοχεύοντας κυρίως στην κάλυψη των αναγκών του στόλου που προκύπτουν λόγω της λήξης των μισθώσεων δύο αεροσκαφών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2018 και επιτρέποντας παράλληλα μια μικρή αλλά απαραίτητη αύξηση της χωρητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2018, αν και συνολικά ο όμιλος πέτυχε να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ροή προς την χώρα, μεταφέροντας περισσότερους επιβάτες, με βελτιωμένους μάλιστα συντελεστές πληρότητας, τόσο ο αυξημένος ανταγωνισμός όσο και η σημαντική αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας που ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης καθώς και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, οδήγησαν τους ναύλους σε χαμηλότερα επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό δίκτυο. Επιπλέον, αρνητική ήταν η επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου από τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου που κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα κατά 36% κατά μέσο όρο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ θετική ήταν για το μεγαλύτερο διάστημα η επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Παρά την επίδραση της αυξημένης χωρητικότητας του ανταγωνισμού αλλά και των τιμών πετρελαίου, τόσο η βελτίωση των πληροτήτων, η καθιέρωση νέων υπηρεσιών όσο και οι ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου οδήγησαν σε βελτίωση του αποτελέσματος προ φόρων σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η στρατηγική για το υπόλοιπο του έτους εστιάζει εξάμηνο γύρω από τους παρακάτω πυλώνες:

• Τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πτήσεων μέσω αναπροσαρμογών στη χωρητικότητα.
• Την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της Αθήνας
• Τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με κατασκευαστές κινητήρων και εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την ομαλή μετάβαση του στόλου της εταιρίας στα αεροσκάφη νέας γενιάς.
• Την έμφαση στη διατήρηση ανταγωνιστικής δομής κόστους παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών που παρουσιάζονται κυρίως από την αύξηση του κόστους συντήρησης.
• Τη δημιουργία επιπλέον εσόδων ανά επιβάτη από την διακριτή τιμολόγηση επιπρόσθετων υπηρεσιών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους επιβάτες, την αύξηση των πωλήσεων υπηρεσιών τρίτων καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη και εκμετάλλευση του προγράμματος πιστότητας καθώς και περαιτέρω πρωτοβουλιών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο

Παράλληλα, ο όμιλος για την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού του, ξεκίνησε τις διαδικασίες κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου 12.000 τ.μ., εκτιμώμενης συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18-24 μήνες. Το κέντρο θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας, αλλά και υπερσύγχρονους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλο τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού του ομίλου. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, με τη μελέτη να αναμένεται να ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός του έργου. Ταυτόχρονα, η εταιρία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα υποτροφιών για 100 υποψήφιους πιλότους για τα έτη 2018- 2019, προκειμένου να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους που επιθυμούν να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το σύνολο του κόστους των σχολών φοίτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα