ΑΔΜΗΕ: Σύννεφα Βρυξελλών στην πώληση του 40% της Αριάδνη Ιnterconnection

Πολλούς αστερίσκους στο σχέδιο πώλησης από τον ΑΔΜΗΕ του 40% των μετοχών της Αριάδνης βάζει σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν. Το θέμα που επανέφερε η διοίκηση του διαχειριστή και κατά την τελευταία ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΡΑΕ για την καθυστέρηση της έγκρισης φαίνεται ότι προσκρούει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Ο ΑΔΜΗΕ

έχει αποστείλει από το Φθινόπωρο του 2020 στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχέδιο προκήρυξης διαγωνισμού πώλησης του 40% της θυγατρικής Αριάδνη Interconnection (της εταιρείας που κατασκευάζει το καλώδιο της Κρήτης). Ωστόσο η ΡΑΕ αποφάσισε τότε να στείλει το σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες για να αποφανθούν για την συμβατότητα των διαδικασιών.

Για παράδειγμα ο Ρυθμιστής επιχείρησε να εξετάσει εάν υπάρχουν πιθανά κωλύματα μεταξύ του Διαχειριστή και της θυγατρικής του, σε ένα έργο που ξεκίνησε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για να υλοποιηθεί από τον Euroasia ως έργο PCI και κατόπιν λόγω διαφωνιών και συγκρούσεων με την κυπριακή πλευρά συνεχίζεται ως εθνικό.

Η τύχη εκείνου του αιτήματος αγνοούνταν μέχρι που πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν δεν ανάβει το πράσινο φως για την Αριάδνη καθώς θέτει πλήθος ερωτημάτων που σχετίζονται με τις διαδικασίες αλλά και το ρόλο των μετόχων.

Από τους σοβαρά ενδιαφερόμενους μνηστήρες για την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ ήταν και η Κινεζική State Grid (μέτοχος με 24% στον ΑΔΜΗΕ), η οποία είχε προ διετίας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την αγορά του 20%. Όμως η άρνηση της ΕΕ στην πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων σε κινεζικές εταιρείες, βάζει σοβαρά εμπόδια στους μετόχους μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα εκκρεμεί απόφαση του ΥΠΕΝ, σχετικά με τον αν θα επιτρέψει σε ιδιώτες, την δέσμευση χωρητικότητας σε έργα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, υποκαθιστώντας την υποχρέωση που έχουν μεγάλα  επενδυτικά σχέδια για ξεχωριστές ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Στο παρελθόν είχε συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο και είχε συνδυαστεί με την συμμετοχή ιδιωτών όπως της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του ομίλου Κοπελούζου στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη. Οι δύο παραγωγοί ΑΠΕ έχουν σχεδιάζει έργα στην Κρήτη συνολικής δυναμικότητας 1.000MW.

Ανεξάρτητα πάντως από την τύχη της μετοχικής διεύρυνσης της Αριάδνη, η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση προχωρεί. Χθες ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στην Κρήτη ότι η κατασκευή του έργου εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος.

Όπως είπε, οι γεωτεχνικές μελέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, τόσο για τους Σταθμούς Μετατροπής όσο και για τον εξοπλισμό τους.  Τα καλωδιακά τμήματα αντίστοιχα κατασκευάζονται ήδη στα εργοστάσια των αναδόχων στην Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία και ο βασικός εξοπλισμός των Σταθμών Μετατροπής παράγεται σήμερα στα εργοστάσια των κατασκευαστών στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα.

Για τις εργασίες εκσκαφής για τα καλωδιακά τμήματα δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει στην πλευρά της Αττικής και θα ξεκινήσουν στο Ηράκλειο τον Σεπτέμβριο.

Το φθινόπωρο αναμένεται η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου και εντός του έτους η εγκατάσταση της οπτικής ίνας.

Στα σημαντικά οφέλη του έργου τόνισε ότι είναι οι θέσεις εργασίας, οι οποίες  σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του, θα είναι 2.000. Υπολογίζεται ότι στην κορύφωση της κατασκευής θα απασχολούνται ταυτόχρονα στα εργοτάξια πάνω από 700 εργαζόμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα