Zωντανεύουν οι εμπορικές γειτονιές της Αθήνας

Της Στεφανίας Σούκη

Ζωή ξανά σε κενά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας; Ναι, απαντά ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος μέσα από την πρωτοβουλία «Πόλη στο τετράγωνο» ετοιμάζεται εντός του Σεπτεμβρίου να εγκαινιάσει τα πρώτα καταστήματα που θα... γεμίσουν στην καρδιά της πόλης, όπου το ποσοστό των κενών καταστημάτων έφτασε να ξεπερνά σε ορισμένους δρόμους και γειτονιές ακόμη και το 40%.

Η βασική παραδοχή ξεκινά από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια νεκρά σημεία στην πόλη -σε δρόμους και στοές- τα οποία βρίσκονται όμως σε περιοχές που διαθέτουν και εμπορική δραστηριότητα αλλά και προοπτικές,

δεδομένης και της μεγάλης τουριστικής άνθησης της πόλης.

«Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ανοίγουμε τα πρώτα επτά κλειστά καταστήματα στην πλατεία Θεάτρου. Εχουμε ήδη ολοκληρώσει την ανακαίνιση των χώρων αλλά και την αξιολόγηση των υποψηφίων και ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια, τα οποία θέλουμε να αποτελέσουν μεγάλη γιορτή για κατοίκους κι επισκέπτες. Στην ουσία φιλοδοξούμε να ανοίξουμε ξανά την πλατεία Θεάτρου για τους Αθηναίους δίνοντάς της πνοή και ενέργεια. Να γίνει ένα νέο σημείο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας», επισημαίνει στο «business stories» o κ. Αλέξης Γαληνός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων. Ο σχεδιασμός του πιλοτικού προγράμματος «Πόλη στο τετράγωνο» βασίστηκε στην αρχική κατεύθυνση που δόθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και τον ίδιο τον Γιώργο Καμίνη, ώστε να δοθεί εκ νέου ζωή σε σημεία της πόλης που έχουν υποβαθμιστεί λόγω της κρίσης, αλλά με μια προϋπόθεση: την άμεση συμμετοχή των ενεργών πολιτών μέσα από την παροχή κινήτρων για να προχωρήσουν σε συνέργειες και να συνδιαμορφώσουν τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης.

Οι δύο δράσεις

«Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε δύο δράσεις: μέσω της πρώτης, "Παρεμβάσεις στην Πόλη", προσφέρουμε οικονομική και τεχνική υποστήριξη σε κατοίκους και επιχειρήσεις ώστε να υλοποιήσουν τις δικές τους προτάσεις για ήπιες, μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις ομάδες που προκρίθηκαν ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να αρχίσει η δουλειά σε διαφορετικές γωνιές της πόλης. Παράλληλα, με τη δράση "Κατάστημα στο Κέντρο", ανοίγουμε κλειστά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας για να ξαναζωντανέψουμε τη δραστηριότητα σε "σκοτεινά" σημεία της πόλης, καλύπτοντας το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα για έξι μήνες. Κοινό χαρακτηριστικό και των δυο δράσεων είναι η μαζική συμμετοχή κατοίκων, δημιουργών και νέων επιχειρηματιών», αναφέρει ο κ. Γαληνός.

Μετά την πλατεία Θεάτρου, δεύτερος σταθμός θα είναι η εμβληματική Στοά Εμπόρων, «η οποία, παρότι βρίσκεται στην οδό Βουλής, παρουσιάζει εικόνα ερημοποίησης, εγκατάλειψης και μηδενικής εμπορικής δραστηριότητας. Εκεί ανοίγουμε δέκα καταστήματα. Εχουμε ήδη βγάλει στον αέρα την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει καταληκτική ημερομηνία τις 17 Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο κ. Γαληνός.

Ζητούνται προτάσεις για τη Στοά Εμπόρων

Για τα δέκα καταστήματα της Στοάς Εμπόρων, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ και παραχωρούνται στον δήμο από το υπουργείο Εργασίας, αναζητούνται προτάσεις με έμφαση σε δραστηριότητες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Στόχος είναι, αφενός, να ζωντανέψει εκ νέου ένα σημείο στην καρδιά της πόλης που αποτελούσε για χρόνια σήμα κατατεθέν της εμπορικής δραστηριότητας και, αφετέρου, να στηριχθεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή οι μορφές επιχειρήσεων που έχουν κοινωνικό σκοπό και αντίκτυπο.

«Κι εδώ, όπως και στην πλατεία Θεάτρου, όσες επιχειρήσεις αξιολογηθούν θετικά θα εξασφαλίσουν σημαντική υποστήριξη, όπως η κάλυψη του ενοικίου και των λειτουργικών αναγκών για έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019. Ο σχεδιασμός προβλέπει κάθε κατάστημα να στεγάζει έναν ή και περισσότερους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ηδη αξιολογούμε κλειστά καταστήματα σε περιοχές, πλατείες ή δρόμους του κέντρου που έχουν υποβαθμιστεί, και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το νέο σημείο της παρέμβασης», αναφέρει ο κ. Γαληνός

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ακόμη σταθμός, στην επόμενη φάση, θα είναι η οδός Σταδίου, στο τμήμα της προς την Ομόνοια, για τον οποίο μάλιστα θα επιδιωχθεί να υπάρξουν προτάσεις για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια είτε ακόμη και από ιδιωτικές χορηγίες. H συγκυρία φαίνεται να ευνοεί αν ληφθούν υπόψη τα ρεκόρ επισκεπτών της ελληνικής πρωτεύουσας, η οποία ξεκίνησε να ανεβαίνει ήδη από το δεύτερο μισό του 2013 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει, με τους επισκέπτες πέρυσι να φθάνουν τα 5 εκατομμύρια και φέτος να κινούνται ακόμη πιο ψηλά.

«Το 2017 η Αθήνα έσπασε κάθε ρεκόρ αφίξεων. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φέτος θα πάμε ακόμη καλύτερα, καθώς μέχρι και το πρώτο 7μηνο του 2018 ο αριθμός των διεθνών αφίξεων έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με πέρυσι. Εκτιμούμε ότι φέτος θα σπάσουμε πλέον το φράγμα των 5 εκατομμυρίων επισκεπτών - ένα ακόμα ρεκόρ δηλαδή», επισημαίνει ο κ. Γαληνός.

Συνεργασία με Aegean και «Ελ. Βενιζέλος»

Από το 2012, που ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την Αθήνα λόγω της συγκυρίας, η πόλη έχει διπλασιάσει τους ξένους επισκέπτες. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση στον αριθμό επισκεπτών και εκτός του καλοκαιριού. Μεγάλη σημασία για την πόλη έχει το γεγονός ότι κατά την περίοδο Νοεμβρίου - Απριλίου, εκτός δηλαδή της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου, σημειώνεται αύξηση στις διεθνείς αφίξεις της τάξης του 94%, την τελευταία πενταετία.

«Στόχος είναι να διευρύνουμε τη σεζόν μας, την περίοδο δηλαδή όπου οι επισκέπτες επιλέγουν την Αθήνα, με τα προφανή οφέλη και στην τοπική οικονομία. Με όχημα τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε πριν από δύο χρόνια την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με την Aegean και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: ενώσαμε τις δυνάμεις μας με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής και επενδυτικής πολιτικής για την ανάδειξη και την καθιέρωση της Αθήνας ως αυτόνομου προορισμού.
Μάλιστα, το διάστημα αυτό εργαζόμαστε για να διευρύνουμε τη σύμπραξη με τη συμμετοχή νέων ισχυρών φορέων, ιδρυμάτων και εταιρειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της πόλης, καθώς και να εμβαθύνουμε υφιστάμενες συνεργασίες, όπως αυτή με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τη Marketing Greece. Την τελευταία διετία υλοποιούμε κοινές καμπάνιες για την προώθηση της Αθήνας, τις οποίες τρέχουμε μέσω του επίσημου οδηγού της πόλης, This is Athens, στοχεύοντας κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία», καταλήγει ο κ. Γαληνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα