YouChangeCom: Οι προσπάθειες των νέων να φέρουν αλλαγή στις κοινότητες τους

Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (EATA) υλοποιεί έργο με τίτλο "Empowering Young Disadvantaged Individuals to Trigger Change in their Communities" – γνωστό και ως YouChangeCom, το οποίο αποβλέπει στην ενδυνάμωση νέων ατόμων ηλικίας 18-30 ετών, έτσι ώστε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και γειτονιές τους.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, Development of Innovation

και συμμετέχουν εταίροι από την Ισπανία η Fundacion Almeria Social Y Laboral (συντονιστής εταίρος), η Innovation Training Center, S.L. (ES), το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (EL), ενώ από την Κύπρο συμμετέχουν οι Δήμος Αγίου Αθανασίου και το Κέντρο για την Πρόοδο της Έρευνας και της Ανάπτυξης της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας – CARDET.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου, η ομάδα των νέων θα είναι παραλήπτης γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων μέσα από ένα δυναμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τοπικές παρεμβάσεις. Παράλληλα θα τους επιτρέψει να αποτελέσουν πρότυπο για άλλους νέους της περιοχής, επηρεάζοντας τους θετικά και ενθαρρύνοντάς τους να δραστηριοποιηθούν, δίνοντας λύσεις σε τοπικά προβλήματα. Μέσα από την εκπαίδευσή τους οι νέοι θα καλλιεργήσουν επαγγελματικές και επιχειρησιακές δεξιότητες, δεξιότητες υλοποίησης έργων και σχεδίων στην τοπική κοινότητα τους καθώς και οριζόντιες δεξιότητες μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 40 ωρών (το οποίο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της ομάδας).

Στην 1η εταιρική συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στην πόλη Αλμερία της Ισπανίας στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες καθενός εκ των εταίρων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος (ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της ομάδας στόχου).

Συζητήθηκε επιπλέον η ανάγκη αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πρόκλησης του έργου, η οποία είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος των τριών ομάδων νέων (μία σε κάθε χώρα) καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης του. Κύριο μέλημα η επίτευξη ουσιαστικού αντίκτυπου στις τοπικές κοινωνίες και κοινότητες των ομάδων.

Οι εταίροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εταιρική συνάντηση στην Κύπρο σε λίγους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα