Xρηματιστήριο: Επικράτησαν οι πωλητές, στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι πωλητές υπερίσχυσαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με απώλειες 0,73% στις 938,09 μονάδες. Οι επενδυτές προχώρησαν  σε ρευστοποιήσεις ανεβάζοντας και τον όγκο των συναλλαγών επηρεασμένοι σαφώς από της πορεία του Ελληνικού δεκαετές ομολόγου το οποίο έχει ανέβει στα επίπεδα του 2,3% ως απόδοση επηρεάζοντας έτσι και το κόστος δανεισμού των εισηγμένων.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,68%

και στις 2.280,48 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,84% και στις 1.566,91 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,21% και στις 693,51 μονάδες δείχνοντας χαρακτήρα για άλλη μια συνεδρίαση.

Αυτή η απότομη άνοδος των Ελληνικών ομολόγων ακολουθεί την πορεία των διεθνών κρατικών ομολόγων και ειδικά της Ευρωζώνης τα οποία μετά τις δηλώσεις της Christine Lagarde έχουν αρχίσει να τιμολογούν το νέο επιτοκιακό περιβάλλον που έρχεται τους επόμενους μήνες στις διεθνείς αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι κανένα 10ετές κρατικό ομόλογο διεθνώς δεν έχει θετικές αποδόσεις πλέον, τη στιγμή που στα τέλη του 2020 και 2021, τα 2/3 των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη είχαν αρνητικές αποδόσεις, ενώ το καλάθι των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις διεθνώς είχε μειωθεί στα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια περίπου, και σε πολύ λιγότερα από τα μισά των 18,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που είχαν παρατηρηθεί στα τέλη του 2020, και στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Οι επενδυτές πλέον αναμένουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου όπου αρχικά η ΕΚΤ (10/03) και εν συνεχεία η FED (15/03) αναμένεται να κινηθούν πιο ενεργά αναλαμβάνοντας δράση που περιλαμβάνει την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς. Υπό αυτό το πρίσμα η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την προσεχή Πέμπτη στις ΗΠΑ θα καθορίσει διαθέσεις και τάση στις κυριότερες αγορές του πλανήτη.

Πέρα από τα επιτόκια και τις τράπεζες, είναι προφανές ότι η ευαισθησία των επενδυτών σε αρνητικές ειδήσεις ή σε αστοχίες προβλέψεων έχει αυξηθεί, δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί λόγω και των απαιτητικών αποτιμήσεων στα χρηματιστήρια. Βέβαια οι ξένοι αναλυτές συνεχίζουν τις θετικές εκθέσεις με την Scope Ratings να προχωρά σήμερα σε νέα ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021.

Πλέον ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 9,3% το 2021 από 8,9% που είχε εκτιμήσει πριν – και η οποία είναι η υψηλότερη εκτίμηση που έχουμε δει από οίκο.

Για το 2022 η ανάπτυξη εκτιμάται να βρεθεί στο 4,4% και το 2023 στο 2,5%, ενώ αναθεωρούνται παράλληλα προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 198,7% στο τέλος του 2021 (από 199,1% που προέβλεπε πριν) και στο 192,2% στο τέλος του 2022 και ελαφρώς κάτω από το 180% έως το 2026.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με ήπια κέρδη ενώ σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 2% έκλεισε η ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ με την Motor Oil, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Σαράντη, Λάμδα, Coca Cola, Εθνική, Aegean και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και την Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Quest, Alpha Bank και Τιτάνας να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 81,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 33 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,9 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Αποβλήθηκε η Folli Follie από τη δίκη για τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρείας

Κρίσιμη περίοδος για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

ΥΠΟΙΚ: Τριπλάσιος ο πληθωρισμός από πέρυσι – Άμεσα νέα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα