X.A: «Mάχη» για τις 870 μονάδες με σύμμαχο τον κατασκευαστικό κλάδο

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,68% και να διαπραγματεύεται στις 869,66 μονάδες, με την αγορά να αντιδρά ήπια ανοδικά στηριζόμενη περισσότερο στα επιχειρηματικά νέα, χωρίς να ανεβαίνει η συναλλακτική δραστηριότητα που συνεχίζει να είσαι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με τους επενδυτές να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις χωρίς να δίνουν κάποια κατεύθυνση στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην σημερινή

συνεδρίαση οι τρείς με μεγαλύτερη άνοδο μετοχές είναι η Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα.

Η Λάμδα σε ημερίδα της Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι οι συμφωνημένες προπωλήσεις κατοικιών και οικοπέδων αναμένεται να φτάσουν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλους του έτους με την εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της καθαρής εσωτερικής αξίας ανά μετοχή στην πρώτη φάση του Ελληνικού (μέχρι το 2025) να υπολογίζεται να φτάσει και να ξεπεράσει το 25%, ενώ η εκτιμώμενη συνολική καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της Lamda το 2025 θα ανέλθει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή εκτιμάται ότι το NAV της Εταιρείας σχεδόν θα τριπλασιαστεί του κατά την πρώτη πενταετία.

Η Ελλάκτωρ σήμερα διαπραγματεύεται με την προσαρμοσμένη τιμή των 1,2630 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Η μετοχή κινείται υψηλότερα από την προσαρμοσμένη τιμή και στα 1,303 ευρώ, με την τιμή διάθεσης να είναι στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή και η σχέση 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλιές. Όσον αφορά την ΓΕΚ Τέρνα πληροφορίες την φέρνουν να είναι ο πλειοδότης στην Εγνατία Οδό, στο σκέλος της παραχώρησης και της κατασκευής σε συνεργασία με την Egis, καθώς προηγείται η προσφορά της, της αντίστοιχης του σχήματος Vinci, Μυτιληναίος, Άβαξ. Αν και η αγορά συνεχίζει να δίνει θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και ο βασικός λόγος είναι η παράλλαξη Δέλτα, που έχει επαναφέρει το φάσμα νέων περιοριστικών μέτρων στη χώρα, δεδομένου του ότι και οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν είναι οι αναμενόμενοι.

Και μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να είχε καλύτερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομική δραστηριότητα βρισκόταν υπό περιορισμό, όμως στο τρέχον τρίτο τρίμηνο η επίδραση πιθανών νέων μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος κορυφώνεται. Εάν ο κλάδος αυτός δεν καταφέρει να πετύχει έστω το 50% των επιδόσεων του 2019, τότε η αρνητική επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα είναι πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη από τους περιορισμούς του πρώτου τριμήνου. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Λάμδα με 5,13%, η Ελλάκτωρ με 2,93% και η ΓΕΚ Τέρνα με 2,76% σημειώνουν την καλύτερη θετική επίδοση και ακολουθούν Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Εθνική και ΕΥΔΑΠ με άνοδο άνω του 1%. Jumbo, Τιτάνας, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και Πειραιώς κινούνται ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο Σαράντης και ακολουθούν ήπια πτωτικά Coca Cola, Alpha Bank και ΕΛΧΑ με την ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ να είναι αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Προκοπίου στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον Σκαραμαγκά

Société Générale: Η Fitch Ratings δεν θα αναβαθμίσει προοπτικές ή αξιολόγηση για την Ελλάδα

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Παραδόθηκαν στην κυκλοφορία τα πρώτα 14 χλμ.του Νότιου Τμήματος (Vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα