Wilbur Ross: Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή

«Φίλη και σύμμαχος μας η Ελλάδα και θέλουμε να την υποστηρίξουμε», το μήνυμα του Αμερικανού υπ. Εμπορίου Wilbur Ross στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ.

Ο υπουργός Εμπορίου στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία των ενεργειακών εξελίξεων και επενδύσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ιδιαίτερα την κατασκευή αγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ελλάδα

μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, δήλωσε ο Ρος.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τεχνολογική πρόοδο η οποία προωθείται ιδιαίτερα φέτος μέσω της ΔΕΘ, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τιμώμενη χώρα, και στο πως αυτή μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού:

«Όταν ο Τσίπρας επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μας ανέθεσε να συμμετάσχουμε σε αυτην την ιδιαιτερα σημαντικη εκδηλωση.

Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ.

Είχαμε σημαντικές εμπορικες εξελίξεις , το υπουργείο Εμπορίου ΗΠΑ εχει συνεργαστει με την Ελλάδα για να προωθησει διαφορες επιστήμες και ειδικά στον τομέα της τεχνολογίαας.

Υπάρχει τεράστια γκάμα εταιρειών που καλυπτουν πληθώρα προιόντων.

Το γεγονός οτι τοσες αμερικανικες εταιρειες αποφασισαν να συμμετεχουν στη ΔΝΤ καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην Ελλαδα και την επιθυμια των ΗΠΑ να συνεργαστουν και να συμπορευτούν με τους Ελληνες στο μελλον.

Το γεγονός ότι η έκθεση διεξάγεται στη Θεσσαλονικη αποδεικνυει πως δίνεται ωθηση στην περιφερειακη αναπτυξη της Ελλαδας για την αναπτυξη των μεταφορων, οικονομικών δυνατοτητων αλλα και της ασφαλειας της χώρας.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σημείο της εξόδου από μια σοβαρότατη κρίση. Δεν εχω καμια αμφιβολια οτι χάρις στους κοπους των Ελληνων ξεπεραστηκε η κριση αυτη.

Οι ΗΠΑ σταθηκαν διπλα στην Ελλαδα καθως οικοδομουσε τη νεα της πορεια.

Οι ΗΠΑ θεωρουν την Ελλαδα συμμαχο και σκοπευουν να τη βοηθησουν οσο το δυνατον περισσοτερο. Η Ελλαδα ειναι παλιο μελος του ΝΑΤΟ, και μελος εμπιστοσυνης.

Μακαρι να τηρούσαν και τα υπολοιπα μελη τις υποσχεσεις τους οπως η Ελλαδα

Τέλος, ο υπ.Εμπορίου τονισε την αναγκη δημιουργιας νεων ευκαιριων στο εμποριο Ελλαδας-ΗΠΑ.

«Πέρυσι οι αμερικανικές εξαγωγες προς Ελλαδα ηταν 961 εκατ. ευρω

Περσι η Ελλαδα ηταν η νο1 ταχυτερα αναπτυσσομενη πηγη αντλησης επενδυσεων από τις ΗΠΑ. Η Ελλαδα επισης επενδυει στις ΗΠΑ 1,8 δισ..»

Το 2017 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 1,2 δισ δολ. Και αυξήθηκαν από το 1,04 δισ δολ.. το 2016. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να επεκτείνουμε σχέσεις και συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Πέρα από τα ναυπηγεία που έχουν αγοράσει αμερικανικά συμφεροντα στην Ελλαδα να αγοραστούν κι άλλα ναυπηγεία σύντομα

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου

Οι εξελίξεις στην Ελλαδα ενδιαφέρουν πολυ την Αμερικη, όπως συμβαίνει με τον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα του υγροποιημένου αερίου και των αγωγών που βρισκονται υπο κατασκευη και θα καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο στην περιοχη της.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια συντομα θα προχωρήσουν και θεωρουμε πως υπαρχει μεγάλη δυνατοτητα στην εξερεύνηση κοιτασματων πετρελαίου δυτικα της Ελλαδας.

Τεχνολογία αιχμής επισης έχουν εξελιχθεί και προωθηθεί απ' την Ελλάδα την τελευταία τριεττία. Πιστεύουμε ο΄τι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλά και άλλων υπηρεσιών όπως της κυβερνοασφάλειας και των τεχνολογιών cloud.

Οι αμερικάνικες εταιρείες μπορούν να συνδράμουν στην επέκταση της χρήσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Σημαντική είναι και η στενή συνεργασία στον των αρμόδιων εταιρειών στην Ελλάδα και του στρατιωτικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των F16 της Ελλάδα.

Βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα στην πρωτοπορία των πραγμάτων και το τονίζω.

Με όλα αυτά θα ήθελα να πω ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα διεθνούς κύρους που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει την πρωτοπορία σε πολλούς τομείς.

Οι επιχειρηματιες που με συνοδεύουν και βρίσκονται στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

Η προβλεψιμότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Συνεργαζόμαστε με εταίρους μας για να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα για να είναι φιλικό προς τους επενδυτές.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση Τραμπ-Τσιπρα μια ειδικη ομαδα που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και βεβαιως συζητήσαμε με τον κ. Δραγασάκη, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα ρυθμιστικά, και θεματα πνευματικών δικαιωμάτων, την απομακρυνση φραγμών και εμποδίων για την εγκατάσταση εταιρειών απο ΗΠΑ προκειμενου να επωφεληθεί η οικονομία.

Οι πρωτοι 18 μηνες προεδριας Τραμπ ηταν σημαντικοί προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Ειναι τιμή να βρίσκομαι εδω στη ΔΕΘ, η οποία αποτελεί σημαντικό πόλο επικοινωνιας μεταξυ των εμπορικων επιμελητηρίων των δύο χωρών.»

Keywords
Τυχαία Θέματα