Welt: Μετά τα κρατικά ομόλογα και... μετοχές στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ;

Το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών από την ΕΚΤ, ως συνέχεια του προγράμματος χαλάρωσης, δηλαδή της αγοράς ομολόγων, «καλοβλέπει» η γερμανική εφημερίδα Welt, παραθέτοντας τις απόψεις οικονομολόγων που στηρίζουν μια τέτοια ριζοσπαστική πρόταση.

«Το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία επενδύει σε μετοχές εδώ και χρόνια, δείχνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο και για την ΕΚΤ», σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής

οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Safra Sarasin.

«Θα την υιοθετήσει ο Ντράγκι;», αναρωτιέται η γερμανική Welt.

Ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι πάντως τάσσονται υπερ μιας τέτοιας ενέργειας. «Οποιος θέλει να επενδύουν περισσότερο οι επιχειρήσεις πρέπει και να θέλει μεγαλύτερες τιμές μετοχών», επιχειρηματολογεί ο Ερικ Λόνεργκαν της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας M&G για τις αγορές μετοχών της Κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας.

«Το επόμενο λογικό βήμα είναι φυσικά για την ΕΚΤ οι μετοχές», όπως είπε στην εφημερίδα ο Μάρκους Τσάμπερ της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων V.M.Z.

Το «αντίπαλο δέος» των οικονομολόγων πάντως υποστηρίζει ότι η ολοένα και μεγαλύτερη επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Ο Μαρκ Φάμπερ, για παράδειγμα δήλωσε ότι αν γίνει αυτό, τότε, «οι Κεντρικές Τράπεζες θα αγοράσουν όλα τα κρατικά ομόλογα, όλα τα εταιρικά ομόλογα και όλες τις μετοχές».
Εάν δε καταρρεύσει η αγορά ακινήτων θα αγοράσει και τις μετοχές των ακινήτων και στη συνέχεια θα ανήκουν τα πάντα στις Κεντρικές Τράπεζες και επομένως στα κράτη. Με αυτόν τον τρόπο θα ετίθετο εν αμφιβόλω ολόκληρο το οικονομικό σύστημα. Κατά τον Φάμπερ όμως «αυτός ο δρόμος οδηγεί κατ΄ευθείαν στο σοσιαλισμό»...

Keywords
Τυχαία Θέματα