Wall Street: Οι τεχνολογίες «έσωσαν» τη μέρα

Φινάλε για γερά νεύρα στη Wall Street.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και παρότι βρέθηκαν να υποχωρού περισσότερο από 3% με τον Dow Jones να χάνει έως και 700 μονάδες, οι αμερικανικοί δείκτες πραγματοποίησαν εντυπωσιακό ριμπάουντ στο φινάλε, με ώθηση από τις τεχνολογίες. Ο Nasdaq γύρισε θετικός ενώ S&P και Dow περιόρισαν σημαντικά τις αρχικές απώλειες.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο αρκετά στελέχη της Fed εμφανίζονται πρόθυμα να «παγώσουν» τις αυξήσεις

επιτοκίων εντός του 2019, ήταν αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα στη Wall Street, που δεν αποκλείεται αύριο να καταγράψει ανοδική αντίδραση. Ωστόσο η ισχυρή αυτή μεταβλητότητα, τα πάνω-κατω που θυμίζουν τρενάκι του τρόμου, θα πρέπει αν μη τι άλλο να προκαλούν ανησυχίες...

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός βιομηχανικός δέικτης την Τρίτη βούτηξε 800 μονάδες, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας, γεγονός που όπως αναφέραμε στο newmoney.gr προμήνυε και δεύτερο γύρο sell-off. Την Τετάρτη η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της κηδείας του Τζορτζ Μπους, ωστόσο οι επενδυτές επανήλθαν σήμερα με άγριες διαθέσεις.

Οι τεχνολογίες κράτησαν όρθια την αγορά

Όμως αμερικανικοί δείκτες περιόρισαν σημαντικά τις αρχικές απώλειες στο φινάλε, χάρη στις FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), τα «καμάρια» του τεχνολογικού δέικτη, και με κέρδη 1,5-2,8% να συγκρατούν τον Nasdaq γυρίζοντάς τον μάλιστα σε θετικό έδαφος.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,31% στις 24.949 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,17% στις 2.695 μονάδες και τον Nasdaq να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη ανατροπή, καθώς μετά το ενδοσυνεδριακό -1,5% κατόρθωσε να κλείσει με κέρδη 0,42% στις 7.188 μονάδες!

Ωστόσο οι αμερικανικοί δείτκες εξακολουθούν να διανύουν τη χειρότερη τους περίοδο από το 2011.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, η αγορά αρχίζει να εκτιμά πως η Fed όχι μόνο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη πολιτικής το 2019, όπως διατυμπάνιζε πριν μερικούς μήνες, αλλά οι επενδυτές πλέον αμφιβάλλουν πως θα δουν έστω και μία αύξηση επιτοκίων το ερχόμενο έτος!

Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα αποτελέσει μία ακόμη νίκη για τον Τραμπ, ο οποίος πιέζει καιρό τώρα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, ήτοι χαμηλότερα επιτόκια, ούτως ώστε η οικονομία των ΗΠΑ να «τρέξει» πιο ελεύθερη.

Sell-off στις διεθνείς αγορές - Γιατί φοβίζουν τα ομόλογα

Οι φόβοι πως η προσωρινή εμπορική εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας δε θα κρατήσει, ειδικά μετά και τη σημερινή σύλληψη της CFO της Huawei, καθώς και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν ήδη από την αρχή της εβδομάδας τα αμερικανικά ομόλογα, έχουν πυροδοτήσει ένα παγκόσμιας εμβέλειας ξεπούλημα. Την ίδια ώρα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διογκώθηκε σε υψηλό 10ετίας!

Η λεγόμενη αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων, όταν δηλαδή οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (συγκεκριμένα των 3ετών) ξεπερνούν αυτές των μακροπρόθεσμων (στην περίπτωση μας των 5ετών), κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και πάνω απο μια 10ετία, έχει χτυπήσει καμπανάκι στους αμερικανούς επενδυτές πως μια ύφεση είναι προ των πυλών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο πλανήτη.

Αναλυτικά τι συνέβη στα ταμπλό

Υπό πίεση βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των J.P. Morgan Chase, Citigroup και Bank of America να καταγράφουν απώλειες 1,95%, 3,57% και 2% αντίστοιχα.

Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar, εταιρειών που είναι «ευαίσθητες» σε θέματα του εμπορίου, υποχώρησαν κατά 3,1% και 0,8% αντίστοιχα. Σημαντικές απώλειες 1,1% σημείωσε και η Apple, καθώς η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της για τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού, λόγω εκτιμήσεων για μια αδύναμη ζήτηση για το iPhone.

Ειδικότερα, η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της στα 210 δολ., από 225 δολ. προηγουμένως, αν και διατήρησε την αξιολόγηση «buy».

Keywords
Τυχαία Θέματα